Srbija mora da koristi šanse

Mali broj organizacija i pojedinaca u Srbiji upoznat je sa mogućnostima i načinom korišćenja Evropskih fondova koji su otvoreni za našu zemlju.

Izvor: B92

Utorak, 07.12.2010.

17:34

Default images

Srbiju očekuje još čitava milijarda evra za projekte u narednom periodu, ali su rezultati do sada bili prilično slabi u odnosu na kvalitet postignutih rezultata, kao i procenat iskorišćenosti sredstava koja su nam na raspolaganju.

Postoje velika sredstva Evropske unije koja su neadekvatno iskorišćena i slab je kvalitet dosadašnjih rezultata jer građani Srbije nemaju prave informacije kako da apliciraju za ta sredstva, niti adekvatanu edukaciju kako da uspešno implementiraju projekte i ostvare kvalitetne i održive rezultate“, izjavio je Boško Nektarijević, izvršni direktor Balkanske Bezbednosne Mreže. Od 11. decembra u na Institutu za Evropske Studije u Briselu održava se obuka za profesionalce za razvoj projekata koje finansira Evropska unija. Pored mnogobrojnih zainteresovanih polaznika programa iz nevladinog sektora iz Srbije i regiona, doći će i vodeći eksperti iz lobističkih firmi EU, Univerziteta, medija, državnih institucija i privrede.

Cilj obuke je pružanje informacija o dostupnosti sredstava iz fondova Evropske unije i razvoj najsavremenijih znanja i veština neophodnih za uspešno sprovođenje reformi. Obuku organizuje Balkanska Bezbednosna Mreža, a predavači su eminentni stručnjaci i vodeći eksperti iz ove oblasti u EU.

Boško Nektarijević navodi da je obuka koju BSN organizuje pokušaj prevazilaženja trenutne situacije i loših praksi i dodaje da je u interesu građana i države Srbije da tim sredstvima razvijamo sopstvene kapacitete na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

„Obuka koju organizujemo veoma je korisna pri apliciranju za sredstva koja Evropska unija usmerava u različite projekte. Lideri reformi u Srbiji iz svih sektora imaju priliku da unaprede kvalitet projekata i rezultata i da uspostave saradnju sa vodećim stručnjacima koji mogu da pruže mnogo korisnih saveta o apliciranju i rukovođenju projektima po EU standardima“, kaže on i dodaje da će uspešnim polaznicima biti uručeni i prestižni sertifikati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: