Of šor firme ostaju u poreskom raju

Ministarka finansija Diana Dragutinović je izjavila da će oporezivanje of šor kompanija početi u drugoj polovini sledeće godine.

Izvor: Tanjug

Utorak, 07.12.2010.

15:11

Default images

Dragutinovićeva je istakla da je pre toga potrebno kompletirati zakonski okvir, ali i unaprediti kapacitete poreske administracije.

"Želela sam da se izmene zakona o porezu na imovinu odnose na pravna lica, ali nije bilo moguće zbog kapaciteta poreske uprave i zbog toga što bi morali da nametnemo novi trošak za pravna lica, a to je realna procena njihove imovine", rekla je ona.

Dragutinovićeva je istakla da će u prvoj fazi biti oporezivano samo stanovništvo i da će te novine uvesti jednu poresku stopu, koja će biti relativno niska i iznosiće 0,4 odsto.

Dragutinović je podsetila, da je po sadašnjem sistemu bilo više poreskih stopa koje su zavisile od vrednosti imovine, a ona je često bila "neverovatno" podcenjena. Ministarka je navela da je veoma obiman posao utvrđivanje centra poslovnog interesa kompanija, koje su registrovane na of šor destinacijama.

Ona je predočila da se neke zemlje, poput Mađarske, koje imaju snažne poreske administracije, uvele termin "kontrolisane strane kompanije", ističući da ona razmišlja u tom pravcu i da bi to bio pun pogodak i da se uvede na našem tržištu.

Na konstataciju novinara, da li to znači da se odustaje od oporezivanja bogatih u Srbiji, minsitarka je odgovorila da se najavljenim izmenama pravnog okvira želi uvesti samo pravičniji sistem oporezivanja.

Objašnjavajući šta će biti sa of šor kompanijama, ministarka je navela da je tu, uglavnom, reč o kompanijama koje su registrovane u Srbiji, a vlasnik je neka druga međunarodna kompanija.

Te kompanije već plaćaju određene poreze (PDV, porezi i doprinosi), ali da postoji i porez na dobit, porez na kapitalni dobitak i porez na zaradu onoga ko je vlasnik, a koja se iznosi iz zemlje.

Poreski obveznik trebalo bi da bude ne samo onaj ko je registrovan u Srbiji, već i onaj ko ima i stvarnu kontrolu i upravljanje, odnosno centar poslovnog interesa im je u Srbiji, navela je ona.

Dragutinović je ukazala da, iako je u postojećim zakonima postojao taj termin, utvrđivanje poslovnog interesa nije rađeno, jer nisu jasno definisani kriterijumi i načini na koje to poreska administracija može da čini. Ona je dodala, da se upravo radi na tome da se to utvrdi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: