Subvencije samo za stambene kredite

Subvencije države u budžetu za narednu godinu biće svedene na minimum, a država će dotirati samo stambene zajmove i to sa manje novca.

Izvor: Tanjug

Utorak, 07.12.2010.

13:42

Default images

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je da bi Predlog zakona o budžetu za 2011. godinu trebalo da se nađe na sednici Vlade Srbije sledeće sedmice.

Kako je ranije najavljeno iz Ministarstva finansija, očekuje se da predlog budžeta bude upućen Skupštini Srbije do 15. decembra.

Ministarka je rekla da budžet, dogovoren sa Međunarodnim monetarnim fondom, između ostalog, predviđa odmrzavanje plata u javnom sektoru i penzija, zamrzavanje subvencija, osim za železnicu i rudnik "Resavica", redukovanje subvencionisanih kredita i limitiranje kapitalnih investicija.

"Smatra se da će u 2011. godini privredni rast biti veći, odnosno oko tri odsto, tako da nema potrebe da država preuzima tu ulogu pored Centralne banke i poslovnih banaka", rekla je Dragutinovićeva.

Dragutinovićeva je precizirala, kada je reč o stambenim kreditima, da će ih svakako biti, ali da će ih biti u manjem obim nego ove godine.

Ona je i najavila da će u budžetu za sledeću godinu biti povećani transferi iz budžeta za lokalne samouprave za 25 odsto u odnosu na ovu godinu, što je ipak manje od zakonom predviđenog nivoa.

Transferi će se postepeno povećavati kako bi dostigli zakonom utvrđeni iznos, najavila je Dragutinovićeva.

Prema Zakonu o finansiranju lokalnih samouprava opštinama i gradovima pripada 1,7 odsto budzetskih sredstava, ali su ti transferi poslednje dve godine zbog ekonomske krize umanjeni, posetila je Dragutinovićeva na skupu o finansiranju lokalne samouprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: