Niš:Štrajkuju radnici EE Plastiks

U Elektronskoj industriji “EE plastiks”, u Nišu, devet radnika traži da im se reguliše radni status jer im se duguje 55 plata.

Izvor: Blic

Utorak, 07.12.2010.

10:44

Default images

Oni su počeli štrajk upozorenja pred štrajk glađu i kažu da neće stati dok im se ne ispune zahtevi.

Radnicima u toj firmi od 2005 godine nije uplaćivan radni staž i doprinosi za socijalno osiguranje. Tako da oni nemaju ni radne knjižice a zbog toga ni zdravstvene kartone.

“Mi smo nekada bili firma “Alplast”, čija je imovina zbog dugova prodata preko suda “EE Plastiksu”. Nas devetoro smo preuzeti da radimo u toj firmi za koju smo mislili da će dobro poslovati. Ubrzo je gazda iz Amerike odustao od posla u Nišu. Od tada nam ništa nije uplaćeno, tako da mi od Holdinga tražimo da nas vrati u “Alplast” kako bi se nastavila uplata doprinosa, a i imali bismo pravo na otpremnine i slično”, kaže Ljubinka Đurić, radnik u „EE Plastiksu”.

Njen kolega Zoran Jovanović dodaje da se radnici ovog preduzeća bore za egzistenciju kako znaju i umeju, a u većini rade na građevinskim objektima ili cepaju drva. Ove, ali i druge radnike koji nemaju rešen radni status podržava Jedinstvena sindikalna organizacija Ei i Udruženje za zaštitu prava radnika Ei, na čijem čelu se nalaze Jovan Jovanović i Ljubiša Perić. Perić kaže da će sa radnicima zajedno stupiti u štrajk glađu.

Miodrag Stamenković, generalni direktor Ei, kaže da će pokrenuti proces rešavanja radnih statusa ovih i drugih radnika u Ei.

"Rukovodstvo je već poslalo Ministarstvu ekonomije dopis u kome tražimo mišljenje na koji način ćemo obezbediti ove radnike i sada čekamo odgovor. Spremni smo da stanemo iza radnika “EE Plastiksa”, ali prethodno moramo da vidimo ko je vlasnik tog preduzeća, pa da, ako treba, postavimo svog direktora. Nadam se da radnici neće štrajkovati glađu, a neke ustupke, kada su doprinosi u pitanju, možemo da im dozvolimo", kaže Stamenković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: