Šarančić na optužnici zbog vozova

Tužilaštvo za organizovani kriminal je podiglo optužnicu protiv bivšeg generalnog direktora JP Železnice Srbije Milanka Šarančića i još tri osobe.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.12.2010.

16:40

Default images

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević kaže da se oni sumnjiče da su oštetili srpske želežnice za 1,23 miliona evra.

Radisavljević je naveo da se okrivljeni, u optužnici koja je podignuta juče, terete za izvršenje krivičnog dela zloupotreba službenog položaja pri nabavci dizel električnih lokomotiva iz Slovenije i elektromotornih vozova iz Švedske.

Okrivljenima se optužnicom stavlja na teret, da su od maja 2004. do oktobra 2006. postupajući kao odgovorna lica, suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama i Pravilnika o javnim nabavkama radova, usluga i dobara JŽ TP Beograd, nabavili iz Slovenije šest dizel električnih lokomotiva Makoza iz serije 644.

Iz Švedske su nabavili 10 dizel motor vozova serije Y1 i pri tome za Javno preduzeće Železnica Srbije pričinili štetu od 1.235.000 evra, navodi Radisavljević.

On u saopstenju objašnjava da su Železnice Srbije oštećene, jer lokomotive nisu nabavljane direktno od Slovenačkih železnica, već preko posredničkih preduzeća „Friul export " iz Trsta i "CO Rail LLP" iz Londona po uvećanim cenama.

Prilikom nabavke dizel motornih vozova iz Švedske korišćene su posredničke usluge pomenutih preduzeća, čiji su predstavnici učestvovali u pregovorima izmedju Železnica Srbije i švedskog preduzeća "STT Swedish Train Tehnology AB", koje je bilo vlasnik vozova.

Uvođenjem stranih preduzeća u postupak nabavke osnovnih sredstava za potrebe JP Železnice Srbije, i plaćenjem uvećanih cena tim preduzećima pribavljena je imovinska korist od oko 370.000 evrai za "Friul export " iz Trsta a za preduzeće „CO Rail LLP" iz Londona od oko 860.000 evra.

Optužnicom su, uz Šarančića obuhvaćeni i bivši pomoćnik direktora za vuču i vozna sredstva ŽTP "Beograd", Zoran Milićevića i pomoćnik direktora sektora za vuču i tehničku dokumentaciju u istom preduzeću Dragoslav Pejčinović.

Među optuženima je i Milorad Čelebić, zastupnik preduzeća "Korel" iz Londona i odgovorno lice u privatnom preduzeću "Sibeks" čiji je vlasnik njegova supruga Marina Čelebić.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je predložilo da se i nakon podizanja optužnice prema okrivljenima Šarančiću, Milićeviću i Čelebiću produži pritvor koji im je odredjen u toku istrage.

Odlukom veća Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu svoj trojici optuženih je produžen pritvor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: