Flašica vode košta i preko 100 RSD

U Beogradu možete da se uverite kako izgleda slobodno tržište cena. Flašica vode je klasičan primer toga jer može da se kupi za 16 ali i za 120 dinara.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.12.2010.

14:36

Default images

U kafeu Skupštine Srbije pola litra obične vode košta svega 16. dinara. Najjeftini kafić u zemlji dostupan je međutim samo onima za koje glasamo.

Svega 200 metara dalje u restoranu Skupštine grada Beograda ista flašica vode košta 38 dinara. Građani koji ne mogu da uđu slobodno ni u jednu od ovih institucija istu flašicu vode platiće u kafiću u gradu do 120 dinara.

Cene u restoranu Skupštine Srbije određuje Uprava za zajedničke poslove republičkih organa, i po njihovom cenovniku flašica vode košta 16 dinara. Ipak zabrana pušenja u toj prostorii proteklih dana ispraznila je restoran pa su poslanici prinuđeni da odlaze u obližnje kafiće gde su cene flaširane vode i do sedam ipo puta skuplje.

Gradski odbornici koji su manje privilegovani od svojih kolega pola litra vode u restoranu Skupštine grada plaćaju 38 dinara.

Aleksandar Antić predsednik skupštine grada kaže da je ta cena ekonomski realna.

"Mala kisela voda košta koliko košta. Sada je pitanje da li neko tom cenom hoće da pokrije troškove ili hoće nešto da zaradi. Ne znam kakva je ekonomska računica Skupštine Srbije. U gradskoj upravi cena je takva da pokrije troškove nabavke i funkcionisanja ugostiteljstva bez ikakve zarade", objašnjava Atnić.
Obični građani kojima su nedostupni skupštinski restorani za vodu od pola litre u kafićima moraju da plate od 80 do 120 dinara.

Ta cena možda može i da se opravda troškovima zakupa lokala, posebne usluge, zaposlenih koji rade u restoranu i tako dalje. Međutim, cenovna politika koju vode trafike i prodavnice na pojedinim lokacijama nema veze sa ekonomskom opravdanošću, već je čista (zlo)upotreba položaja na tržištu.

Tako će na primer pola litre vode na trafikama u centru grada koštati između 35 i 40 dinara, ali će na trafikama u okolini autobuske i železničke stanice koštati po pravilu mnogo više čak do 70 dinara. Tako visoku i neralnu cenu, platiće svi koji su žedni i u žurbi - to je pravilo tržišne ekonomije.

Međutim, nefer, pa čak i nezakonit odnos prema potrošačima naročito je primetan kod kompanija koje organizuju manifestacije ili npr. u bioskopu. U tim objektima je zabranjeno unošenje bilo kakve hrane ili pića, ali s druge strane posetiocima se ti proizvodi nude po cenama koje su znatno više, pa flašica vode može da košta 120 dinara.

Vera Vida predsednica Centra potoršača Srbije kaže da je takvo uslovljavanje nezakonito.

"Zakon o zaštiti potrošača je veoma jasan i kaže da je zabranjeno uslovljavanje prodaje proizvoda ili pružanje usluga prodajom drugog proizvoda ili pružanjem druge usluge", objašnjava Vida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: