Ministarka "otkačila" duvandžije

Ministarka finansija Diana Dragutinović je i definitivno odbila rešenja koja su duvanske kompanije predložile kako bi bilo izbegnuto prekomerno podizanje akciza

Izvor: Danas

Četvrtak, 02.12.2010.

00:10

Default images

Povećanje akciza od preko dvadeset dinara, dovešće i do poskupljenja cigareta za otprilike isti iznos od januara 2011. godine.

Takođe, piše list, Dragutinovićeva je negirala i da je davala bilo kakva obećanja duvandžijama iako je pre nepune dve godine tvrdila da ju je sramota što je prekršen dogovor sa proizvođačima cigareta o izmenama akciza.

"Sramota me je što država nije održala reč", izjavila je 26. januara prošle godine ministarka finansija Diana Dragutinović kada je neplanirano i bez konsultacija sa proizvođačima cigareta usvojen amandman na Zakon o akcizama kojim je prekršen raniji dogovor s kompanijama o dinamici njihovog povećanja. Taj amandman, usvojen na predlog SPS uz pomoć nekoliko stranaka vladajuće koalicije i opozicije, je favorizovao jeftinije cigarete odnosno obezbeđivao da one najmanje poskupe.

Ministarka je januara 2009. govorila da je želela da izmene Zakona budu napravljene u dogovoru sa duvanskim kompanijama jer je akcioni plan povećanja dogovoren još pri privatizaciji fabrika. „Amandmanom je prekršen dogovor sa proizvođačima cigareta“, naglasila je tada Dragutinović.

Gotovo dve godine kasnije, Ministarstvo finansija osmislilo je nove izmene Zakona o akcizama bez konsultacija sa duvanskom industrijom i to povećanje akciza za iznos veći nego što je dogovoreno. Kako je procurelo u javnost, specifična akciza umesto sa 17 na 21 dinar biće povećana na 23,5 dinara bez PDV odnosno 26 dinara sa tim porezom. To će uzrokovati poskupljenje cigareta od 1. januara za oko 20 dinara po paklici.

Prema proceni Ministarstva finansija, od povećanja akciza u državnu kasu će se sliti oko tri milijarde dinara godišnje.

Ne odlaze iz Srbije, ali ni ne ulažu

S druge strane, duvanska industrija u Srbiji optužuje Vladu da nenajavljenim izmenama akciza krši dogovor sa njima i najavljuje, kako se može čuti, ozbiljno preispitivanje poslovne politike i ulaganja u Srbiju.
Vlada je prošle godine sa velikim fabrikama („Filip Moris", „Britiš Ameriken tobako" i „Japan tobako internešenel") usaglasila plan povećanja akciza do kraja 2012, koji je predvideo da akciza na cigarete u 2011. bude povećana sa 17 na 21 dinar. Sada, po najnovijem predlogu, taj iznos bi od 1. januara bio podignut na 23,5 dinara, dok bi u 2012. skočila na čak 30 dinara.

Zbog kršenja dogovora odnosno akcionog plana povećanja akciza do kraja 2012. čelnici tri inostrane duvanske kompanije koje imaju fabrike u Srbiji sazvali su za danas konferenciju za novinare kako bi, kako je najavljeno, ukazali na moguće posledice prekomernog povećanja akciza na prihode, investicije i zaposlenost u duvanskoj industriji.

Kako Danas saznaje, čelnici fabrika neće pominjati napuštanje Srbije kao jednu od opcija, ali će istaći da su razočarani potezima Minstarstva finansija, kao i da ovo nije način za privlačenje investicija. Oni će najaviti i reviziju planova daljih investicija. Sve dok Vlada ne usvoji izmene Zakona o akcizama oni se nadaju da će nešto biti promenjeno.

Za proizvođače je ovo u poslednjih mesec dana bio već drugi veliki udarac, jer je i stupanje na snagu novog zakona o zabrani pušenja smanjilo broj prodatih paklica cigareta.

Osim kršenja dogovora, čelnike duvanskih kompanije naljutio je i način na koji su se predstavnici Ministarstva finansija odnosili prema njima tokom sastanaka koji su održani u ponedeljak i utorak. Naime, predstavnici Ministarstva gotovo da nisu ni želeli da saslušaju argumentaciju duvandžija pravdajući se problemima oko sastavljanja budžeta i pritiskom Međunarodnog monetarnog fonda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: