Duvandžije prete odlaskom iz Srbije

Ministarstvo finansija je predstavnicima duvanskih kompanija saopštilo plan povećanja akciza za sledeću godinu, ali njihove primedbe nije uzelo u obzir.

Izvor: B92

Sreda, 01.12.2010.

00:05

Default images

Nezadovoljne duvandžije nezvanično čak kažu da se pominje i mogućnost zatvaranja fabrika koje imaju u Srbiji.

Iako je državni sekretar Ministarstva finansija Slobodan Ilić rekao da se pregovara sa duvanskom industrijom, oni navode da predstavnici Ministarstva finansija nisu bili tu da pregovaraju već su samo izneli detalje novog plana povećanja akciza.

Odluku su pravdali velikim problemima sa stavljanjem budžeta za narednu godinu. Čelnicima duvanskih kompanija kao glavno opravdanje izneta je nužda da budu zadovoljeni zahtevi Međunarodnog monetarnog fonda. Iako su saslušana i njihova mišljenja utisak učesnika je da Ministarstvo i Vlada nisu ni planirali bilo šta od argumentacije da prihvate jer se nalaze u veoma teškoj situaciju oko sastavljanja budžeta i to i nisu krili.

Duvanske kompanije nisu htele da komentarišu ovaj slučaj, ali su neke od njih objasnile da će uskoro razmotriti dalji pravac delovanja. Sve četiri duvanske kompanije koje imaju proizvodnju u Srbiji pokrenule su reviziju svojih pozicija.

Dosadašnja iskustva bila su takva da je u nekoliko navrata pominjana i mogućnost zatvaranja fabrika koje imaju u Srbiji. Takva mogućnost, poznata u poslovnom svetu i kao „zlatna batina“ mogla bi da bude ključni argument u ubeđivanju Vlade da odustane od prekomernog povećanja akciza.

Sa duvanskom industrijom Vlada je prošle godine dogovorila plan povećanja akciza do kraja 2012. kako bi imale predvidljiv ambijent za poslovanje. Tim planom bilo je predviđeno da tzv. specifična akciza u 2011. bude povećana sa 17 na 21 dinara, što bi kada se doda i PDV iznosilo 23,5 dinara.

Međutim, prošle srede, Ministarstvo finansija je bez konsultacija sa čelnicima duvanskih kompanija donelo odluku da izmeni zakon o akcizama i poveća ih na 23,5 dinara (bez PDV-a) što bi sa porezom iznosilo oko 26 dinara. Već 2012. nominalni iznos specifične akcize bio bi povećan na 30 dinara odnosno 33 dinara sa PDV-om. To bi uslovilo poskupljenje cigareta za nekoliko desetina dinara.

Jedan od sagovornika Danasa navodi i primer Rumunije koja je takođe posegnula za naglim povećanjem akciza kako bi popunila svoj budžet. Međutim, kako tvrdi, to se vratilo kao bumerang jer je povećan šverc cigareta pa je država ostala bez oko milijardu evra prihoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: