Prodavci u Knezu obrnu 600.000 evra

Pojedini zakupci lokacija u beogradskoj Knez Mihailovoj spremni da opštini plate i po nekoliko miliona dinara da prodaju kokice ili suvenire za godinu dana.

Izvor: B92

Petak, 12.11.2010.

10:31

Default images

U Knez Mihailovoj ulici ima oko 20 uličnih tezgi i kioska na kojima se prodaju kokice, suveniri, štampa, razglednice, umetnički predmeti, ili se naplaćuje usluga merenja telesne težine.

U razgovoru sa prodavcima saznali smo da se dnevni pazari na uličnim tezgama u Knez Mihailovoj ulici kreću u proseku od 5.000 pa do 25.000 dinara.

Promet uglavnom zavisi od vremena, godišnjeg doba, a najbolji je leti i tokom novogodišnjih praznika. Ako prosečni pazar, u najgorem slučaju, na svih 20 tezgi bude između 8.000 i 9.000 dinara, ovi trgovci obrnu godišnje više od 60 miliona dinara. S obzirom na to da je za postavljanje jednog kioska sa kokicama na uglu sa Čika Ljubinom firma „Volim te kokice" ponudila čak 4,25 miliona dinara za godinu dana, očigledno je da oni imaju i najveće pazare.

Stoga i ne čudi što jedino prodavci iz ove firme nisu hteli da komentarišu koliko imaju posla tokom dana jer im je, kako kažu, „gazda zabranio". Međutim, prosta računica pokazuje da im je samo za pokrivanje troškova zakupa neophodno da imaju pazar od najmanje 12.000 dinara. Uz plate prodavcima i ostale troškove, promet bi morao da bude barem duplo veći.

S druge strane, prodavac suvenira kod Palate Albanija Vidoje Borović otvoreno nam je ispričao da najbolje prodaje magnete, koji koštaju između 250 i 300 dinara.

“Najgori pazari su u novembru, a onda od 10. decembra i oko praznika ide mnogo bolje. Februar i mart su loš period, dok je leto odlično! Na primer, Rusi su ludi za keramičkim tanjirima sa simbolima grada ili Srbije i, kada dođu, kupe po 4-5 kompleta. Ako se uzme u obzir da jedan tanjir košta 1.300 dinara, a u kompletu ih ima osam, računica je prilično jednostavna. Međutim, naši ljudi slabo kupuju. Najviše novca ostave gastarbajteri i Slovenci, koji kupuju sve što je srpsko, a na nekim štandovima za njih čak važe i posebne cene”, priča Vidoje.

S druge strane, vlasnik jednog od štandova kod Palate Albanija Saša Predojević rekao nam je da samo za zakup na godišnjem nivou mora da plati čak 1.500.000 dinara.

“Zbog toga prodaja suvenira u Knez Mihailovoj ulici i nije previše isplativa delatnost, već se uglavnom praktikuje zbog reklame”, priča Predojević. Ipak, sudeći po postignutim cenama na licitaciji, najpopularnija i najskuplja mesta su upravo kod Palate Albanija, „Ruskog cara" i na uglu sa Čika Ljubinom.

Promet raste pred praznike

“Pazar u prvoj smeni, koja traje do 16 časova, je oko 15.000 dinara. Najviše se prodaju srca koja se kreću između 100 i 250 dinara, kao i štampa. Promet poraste pred praznike i kada su ekskurzije, a najmanje ima kupaca kada je loše vreme i kada je hladno”, navodi Igor Tasić, prodavac suvenir šopa kod česme u Knez Mihailovoj ulici.

Ispred zgrade Likovne akademije nalazi se i 11 kioska sa umetninama i suvenirima, čiji zakup staje po 220.000 dinara. Na njima umetnici prodaju slike i ručno izrađen nakit i grnčariju i, kako kažu, uglavnom imaju svoje stalne mušterije.

“Najviše slika prodam našim ljudima jer strance mnogo i ne zanimaju, a stalne mušterije kupuju poklone pred praznike i slave. Cene platna su između 200 i 7.000 dinara i, naravno, najviše idu najjeftinije. Dešava se da nekim danima ne prodam nijednu sliku, ali ponekad ode i nekoliko skupljih za nekoliko sati”, kaže Ivan Belovuković, vlasnik štanda ispred Likovne akademije.

Zakup lokacije

1.500.000 - tezga kod Palate Albanija

12.000 - mesto za vagu

3.050.000 - suvenir šop na uglu sa Zmaj Jovinom

320.000 - cvećara kod „Servantesa"

4.250.000 - kokice na uglu sa Čika Ljubinom

2.420.000 - ukupno zakup 11 tezgi kod Likovne akademije

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: