Srbija povukla Štadu u gubitak

Problem likvidnosti veledrogerija u Srbiji i viši troškovi restrukturiranja doveli su proizvođača generičkih lekova Štadu u neto gubitak u trećem kvartalu.

Izvor: B92

Petak, 12.11.2010.

09:34

Default images

Gubitak je iznosio 11,2 miliona evra, nasuprot prošlogodišnjem profitu od 23,2 miliona evra, prenosi Dau džons.

Štada je još krajem septembra upozorila na velike probleme sa likvidnošću veledrogerija u Srbiji, zbog čega je najavila otpis potraživanja u Srbiji od oko 29,5 miliona evra za treći kvartal.

Veleprodajni sektor pod kontrolom države već je u drugom kvartalu zapao u probleme sa plaćanjem. U Srbiji, koja je sedmo najveće nacionalno tržište za Štadu, prodaja kompanije, izražena u evrima pala je za 33 odsto na 52,7 miliona evra. S obzirom na probleme sa likvidnošću veledrogerija, Štada je postala opreznija i radije se odlučuje za manju prodaju kako bi smanjila rizik od nenaplativih potraživanja.

Ipak, u ovoj kompaniji očekuju promenu i oporavak u četvrtom kvartalu.

U Rusiji, drugom najvećem tržištu za Štadu, posao je bio uspešniji. Tamo je prodaja porasla za 22 odsto na 156 miliona evra, a kompanija je postigla dvocifreni rast prihoda i na ključnim tržištima Belgije, Španije i Italije.

U vezi s programom restrukturiranja „Štada gradi za budućnost“, ovaj farmaceutski gigant je prodao svoju kompaniju za pakovanje u Holandiji i u trećem kvartalu zabeležio knjigovodstveni gubitak od 5,8 miliona evra posle poreza. Programom bi srednjoročno trebalo da bude ukinuto 800 radnih mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: