Država zove akcionare Jugoremedije

Agencija za privatizaciju je pozvala male akcionare zrenjaninske fabrike lekova Jugoremedija da zajedno sa državom prodaju svoje akcije.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 12.11.2010.

08:59

Default images

Oni su pozvani da sa Akcionarskim fondom i Fondom za penzijsko-invalidsko osiguranje prodaju svoje akcije po ceni većoj od 15 evra po jednoj akciji.

Rok za pridruživanje akcija Jugoremedije je 26. novembar, a posle zatvaranja ponude Agencija će objaviti tender za prodaju zajedničkog paketa akcija.

U vlasništvu Akcijskog fonda je 31,95 odsto akcija Jugoremedije, vlasnik 9,96 odsto kapitala tog preduzeća je Fond PIO, a preostalih 58 odsto akcija je u vlasništvu malih akcionara.

Ugovor o prodaji Jugoremedije makedonskoj firmi „Jaka 80“ raskinut je u junu 2006. godine. „Jaka 80“ je na aukciji u septembru 2002. godine kupila 41,93 odsto akcija Jugoremedije po ceni od 959,5 miliona dinara.

Većinski vlasnik „Jake 80“ bio je Jovica Stefanović koji je pre nekoliko dana uhapšen u istrazi poslovanja beogradske farmaceutske kompanije Srbolek čiji je bio suvlasnik.

Predsednica Upravnog odbora Jugoremedije Nadica Markov kaže, povodom objave poziva, da su mali akcionari zainteresovani za pridruživanje svojih akcija državnom paketu.
"Mali akcionari su zainteresovani da u jednom paketu idu na zajedničku prodaju sa Akcionarskim fondom", rekla je Markov i dodala da objava poziva predstavlja uvod u postupak tenderske prodaje preduzeća.

Prema njenim rečima, dok traje pridruživanje akcija sa Agencijom će se istovremeno pregovarati o budućim uslovima na tenderu, koja već jesu u načelu dogovorana u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.

Ona je navela da će se, imajući u vidu prethodna loša iskustva u vezi sa privatizacijom Jugoremedije, veoma voditi računa da ponude podnesu firme iz branše, odnosno da to budu farmaceutske kompanije.

"Preduzeće je već obavestilo Agenciju i privatizacionog savetnika da ne može svako da bude učesnik na tenderu. Ovoga puta to mora biti proizvođač lekova sa tradicijom u proizvodnji farmaceutskih proizvoda od najmanje deset godina", rekla je Markov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: