Posle SCG, otpremnine i od Srbije?

Deo zaposlenih u službama Skupštine zainteresovan za dobijanje otpremnina, iako su jednom ostvarili pravo kao zaposleni u parlamentu bivše državne zajednice.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.11.2010.

19:46

Default images

Od prethodnog poslodavca ti zaposleni su već dobili otpremnine u vrednosti od oko 10.000 evra, i sada bi ponovo da prevremeno odu u penziju.

S raspadom zemlje 2006, 60 zaposlenih iz bivše Savezne skupštine uzelo je otpremnine. Jedan broj njih, i pored toga, danas radi u Skupštini, i ponovo su zainteresovani da uz novčanu naknadu pre vremena odu u penziju.

Sekretar Skupštine Veljko Odalović za B92 kaže da parlament nema socijalni program i da će svi službenici morati da sačekaju regularan završetak radnog veka, bez dinara novih naknada. On dodaje da je tačno da postoji takvo interesovanje, ali da od isplata na koju računaju nema ništa. "Mi nećemo ući u tu avanturu jer bi to bila jedna, vrlo ovako, na kraju krajeva, kompromitujuća priča i ja stvarno smatram da ne bi bilo ni moralno ni uopšte dopustivo da neko ko je jednom uzeo otpremninu, to uradi još jednom. To bi, u svakom slučaju, sa aspekta lično mog mišljenja ali i iz ugla zakonitosti bilo nešto što nikako ne bi mogli da podržimo", kaže Odalović.

Moralno ili nemoralno, ali već isplaćene otpremnine od 2006. nisu imale samo simboličan iznos, naprotiv. Koliko su dostizale objašnjava sekretar Skupštine. "Zakon je to regulisao na način koji je sasvim izvesno mogao da obezbedi pristojne otpremnine koje bi se u nekim situacijama mogle meriti i više od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti", kaže on.

"Ne može neko dva puta iz istog buđelara da uzme pare građana Srbije", kaže predsednik skupštinskog Odbora za rad i socijalna pitanja Meho Omerović. On dodaje da ovde nije na delu pitanje nečijeg morala već odgovornosti države.

"Ne radi se tu samo o nekim činovnicima koji su zaposleni u Skupštini Srbije, trebalo bi javnost upoznati i sa ljudima koji su iskoristili ta sredstva kada su uzimali otpremnine iz bivše državne zajednice i prešli na neku od funkcija u državnoj administraciji. Ima izgleda dosta tih ljudi i mislim da je vreme da se javnost i građani upoznaju s njihovim imenima, pa onda neka građani sude da li je to moralno ili nije moralno", kaže Omerović.

Poslanik radikala Dragan Stevanović podseća da ovo nije prvi put i da su manipulacije otpremninama pratile svaku vlast. "U poslednjih 10 godina država permanentno pokazuje slabost kada su u pitanju takve stvari. S jedne strane imate one koji jednom ili dva puta uzimaju otpremninu, a s druge strane imate situaciju da službenici koji rade u Skupštini i više od 20 godina imaju platu od 18.000 dinara od koje znate kako uopšte danas može da se preživi", kaže Stevanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: