Mleko poskupljuje od 20. novembra

Dugotrajno mleko Imleka od 20. novembra biće skuplje za 1,8 dinara, a mlečni proizvodi za 3,2 dinara zbog povećanja otkupne cene mleka.

Izvor: Beta

Četvrtak, 11.11.2010.

15:09

Default images

Imlek se juče sa svojim dobavljačima dogovorio da će otkupnu cenu najboljeg kvaliteta mleka povećati sa 28,5 dinara na 32 dinara po litru.

Kako je saopštila ta beogradska mlekara, kompanija će nastaviti da ulaže u osavremenjivanju mlekarstva u skladu sa standardima Evropske unije.

Udruženje proizvođača mleka Srbije, koje okuplja više od 20 najvećih proizvođača mleka, saopštilo je da se sa kompanijom Imlek dogovorilo i novi model formiranja otkupne cene sirovog mleka za 2011. godinu.

Kompanija Imlek povećala je otkupnu cenu sirovog mleka ekstra klase sa sadašnjih 26, odnosno 28 dinara na 32 dinara i to za novembar i decembar. Po novom modelu, cena bi se dogovarala kvartalno i usklađivala sa najboljim evropskim prosekom.

Kako podsećaju iz Udruženja proizvođača mleka Srbije, i od Ministarstva poljoprivrede je zatraženo da premija za mleko bude povećana sa sadašnjih 1,5 dinara po litru na pet dinara i da njome budu obuhvaćeni svi proizvođači, a ne samo mali farmeri.

Upravni sud prošle nedelje presudu kojom se potvrđuje da Denjub fuds grupa, u čijem sastavu posluje i Imlek, ima monopol na tržištu otkupa mleka u Srbiji i da ga zloupotrebljava. Na tržištu Srbije već nekoliko meseci traje nestašica mleka, koja je posledica niske otkupne cene mleka i smanjenja subvencija države.

Do sada je Imlek, koji je u vlasništvu investicionog fonda Salford, uložio 50 miliona evra u primarnu proizvodnju mleka. "Investicije od 50 miliona evra koje je kompanija sprovela na polju primarne proizvodnje omgućile su da Imlekovi farmeri proizvode sirovo mleko evropskog kvaliteta", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: