Vlada i sindikati još pregovaraju

Devetočlani pregovarački tim pet srpskih sindikata i Vlada Srbije pregovaraju oko izmena i dopuna Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Izvor: B92

Petak, 05.11.2010.

16:25

Default images

Sindikati traže da se izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju precizira da prosečna penzije ne može da budu manja od 60 odsto prosečne plate u Srbiji.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić kaže da su sindikati već postigli dovoljno veliki uspeh, jer su "Vladi Srbije uputili ozbiljnu poruku da su oni ozbiljni pregovarači".

Ona je dodala da sindikalni lideri, kao odgovorni ljudi, neće ugroziti monetarni poredak Srbije. "Niko od nas ne može da preuzme odgovornost da se kreditni aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom ne realizcuje", rekla je Savićeva.

Upitana da li to znači da će sindikati odustati od ranije najavljenog potpisivanja peticije za smenu vlade i štrajkova, Savićeva je odgovorila da će sindikati do kraja ostati jedinstveni u svojim zahtevima.

U prethodnim razgovorima sa sindikatima predstavnici vlade su navodili da je za vladu prihvatljivo takvo rešenje, ali da je neophodno da se sa njim složi i Međunarodni monetarni fond (MMF), koji usvajanjem izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju uslovljava odobravanje revizije tekućeg kreditnog aražzmana sa Srbijom.

Misija MMF-a i Vlada Srbije posle dvonedeljenih razgovora nisu postigli dogovor o šestoj reviziji kreditnog aranžmana jer nisu usaglašene stavke vezane za predlog budžeta Srbije za 2011. godinu.

U saopštenju misije MMF-a je navedeno da je sa vlastima Srbije dogovoreno da se Predlog izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju vrati u skupštinsku proceduru bez suštinskih izmena u odnosu na verziju koja je prosledjena parlamentu u junu ove godine.

Predlog izmena tog zakona je povučen u vreme dolaska misije MMF-a, usled pritiska udruženih sindikata.

Vlada je prihvatila zahteve sindikata da se utvrdi da najniža penzija ne može biti manja od 27 odsto prošečne plate, ali su ostali sporni zahtevi vezani za prosečnu penziju, beneficirani staž i produženje starosne granice za odlazak žena u penziju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: