Firme voljne da pomažu studente

Za razliku od ranijeg načina stipendiranja, koje se zasnivalo samo na davanju novčane pomoći, danas većina firmi nudi praksu i dodatnu obuku za naše studente.

Izvor: B92

Petak, 05.11.2010.

10:14

Default images

Stipendisti mesečno dobijaju od 20.000 do 30.000 dinara.

Uglavnom stipendije nude onima koji su na trećoj i četvrtoj godini. Gotovo sve strane banke stipendiraju po nekoliko najboljih mladića i devojaka koje kasnije i zapošljavaju, a stipendije nude i domaće velike kompanije

Ipak, nisu svi studenti u istoj poziciji jer nisu sva zanimanja podjednako atraktivna privrednicima. IT struka i telekomunikacije, mašinstvo i tehnologija najtraženija su zvanja i na sajmovima zapošljavanja

"U danasnjim uslovima to je lepa pomoć. Poslednjih nekoliko godina najboljim studentima rad i trud isplatio", kaže Marko Backović, dekan Ekonomskog fakulteta

Slično je na Elektrotehničkom fakultetu, Fakultetu organizacionih nauka i drugim tehničkim fakultetima, kao i na najpopularnijim društvenim fakultetima.

"Studenti koje odaberemo od nas dobijaju plaćenu prvu godinu diplomskih studija na matičnom fakultetu, dva meseca plaćene prakse, studijsku posetu našoj centrali u Beču, mentora i telefon", kaže Maja Honda iz firme "Vip mobil" i dodaje da je za tri godine kroz projekat „Budi Vip student” prošlo 60 mladića i devojaka, a da su 11 zaposlili.

S druge strane, studenti Poljoprivrednog fakulteta ili Fakulteta veterinarske medicine mogu da konkurišu samo za stipendije koje raspisuje država jer veterinarske stanice i druga preduzeća ne nude stipendije kao ranijih godina. Pojedine farmaceutske kompanije i dalje ulažu u studente.

Beogradski univerzitet stipendira studente iz sredstava svojih zadužbina i fondova, kroz različite projekte i programe saradnje sa kompanijama i ambasadama, i svake godine dodeli više od 200 stipendija.

Na Univerzitetu u Nišu nema posebnih fondova za stipendiranje studenata, osim onih stipendija koje daje država. U ovom rektoratu navode da poslednjih godina jedino kompanija „Filip Moris“ ulaže u mlade, kao i da više mogućnosti imaju studenti tehničkih fakulteta.

Kako do inostranih stipendija?

Među mladima su posebno popularne stipendije koje im omogućavaju da školovanje završe ili nastave u inostranstvu.

Ovakvu vrstu pomoći nude ambasade stranih zemalja, sami univerziteti, razne fondacije u zemlji i inostranstvu, samo je potrebno da se oni koje to interesuje dobro informišu.

O tome koji su konkursi aktuelni studenti mogu da se informišu na sajtu Univerziteta u Beogradu ili preko Centra za razvoj karijere. Ipak, ubedljivo najpopularniji sajt www.s4wb.eu na kome se nalaze sve informacije o tome kako dobiti školarinu za studije u zemljama Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: