Poskupeo hleb „sava” na 44 dinara

Vodeći trgovinski lanci povećali su cenu hleba “sava” sa 38 na 44 dinara. Dosadašnju cenu dužni su da zadrže samo pekari koji dobijaju žito iz robnih rezervi.

Izvor: B92

Petak, 05.11.2010.

09:59

Default images

Trgovci objašnjavaju da su samo primenili one cenovnike koje su im pekarske industrije slale u protekla tri meseca.

Proizvođači su još sredinom avgusta podigli cene hleba 15 odsto, ali one nisu osvanule u svim prodavnicama.

Postavlja se pitanje šta se dogodilo sa uredbom Vlade Srbije o isporuci 100.000 tona pšenice iz robnih rezervi pekarima koji bi zauzvrat trebalo da zadrže cenu bele vekne na 38 dinara.

Objašnjenje je da su tu cenu dužni da zadrže jedino oni koji dobiju državnu pomoć, uglavnom manji privatni sistemi, dok najveći poput „Beogradske pekarske industrije” ili „Klasa” nisu ni bili obuhvaćeni ovim dogovorom.

I dok se uredba o pozajmici ne odnosi na sve pekare na tržištu, već samo na one koji su dobili pšenicu iz robnih rezervi, odluku vlade o obaveznoj proizvodnji, svi moraju da poštuju. Zbog toga su poljoprivredni inspektori počeli da proveravaju da li se pekari pridržavaju odredbi iz uredbe o obaveznoj proizvodnji.

"Svaki kontrolisani pekar mora da dokaže da je proizveo količinu i vrstu hleba koju predviđa uredba. To proveravamo u toku redovnih kontrola pekara. Novčane kazne za one koji se ne pridržavaju propisa kreću se od 100.000 do 2.000.000 dinara", objasnio je Dušan Pajkić, direktor Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede.
Rezultati kontrole, odnosno ko se pridržavao naredbi o obaveznoj proizvodnji, a ko ne, biće poznati u toku naredne nedelje. Osim na pekare, deo odredbi iz uredbe odnosi se i na trgovce.

Ono što njima smeta je propis Ministarstva trgovine i usluga po kojem marža i troškovi prometa ne smeju da pređu devet odsto, a trgovci smeju da vrate proizvođaču najviše pet odsto nabavljene dnevne količine. Uvedena je i obaveza prodavaca da isporučeni hleb plate proizvođačima u roku od 20 dana od prijema računa.

"Potpuno je apsurdno odlukom države uređivati plaćanje računa i vraćanje robe. Time se direktno mešaju u odnose dve firme. Koju količinu mi vraćamo proizvođaču i u kom roku treba da izmirimo obaveze zavisi od našeg dogovora. Potrošačima to nije ni bitno" , ističu u većini trgovinskih lanaca

Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije, kaže da uredba o obaveznoj proizvodnji ipak nije promenila način poslovanja većine manjih pekara.

"Mnogi od njih su tako radili i pre donošenja ovog propisa. Beli hleb „sava”, zbog velike potražnje, kod pojedinih pekara čini čak između 80 i 95 odsto dnevne proizvodnje", kaže Pralica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: