Zlatara Majndapek na prodaju

Početna cena za imovinu "Zlatare Majdanpek" iznosi 4.895.000 evra, a potencijalni kupac biće u obavezi i da zadrži svih 377 radnika.

Izvor: B92

Petak, 05.11.2010.

09:16

Default images

Oglas za prodaju imovine ”Zlatare Majdanpek”, najvećeg domaćeg proizvođača nakita po četvrti put objavila je Agencija za privatizaciju.

Prodaju ovog preduzeća od početka su pratile brojne kontroverze. Industrija prerade metala (IPM), najpre je 2006. godine, u tenderskom postupku, prodata francuskoj firmi ”SCCM Rene Aumas”, iz Pariza, koja je, kasnije, odustala od te transakcije.

Nakon toga, poslovodstvo IPM zatražilo je od menadžmenta RTB ”Bor”, u čijem je sastavu poslovalo do restrukturiranja borske kompanije, da im otpusti dugove, koji premašuju 500 miliona dinara. Od te sume, najveći deo odnosio se na isporučenih, a neplaćenih pola tone zlata.

Iza toga, na javnoj aukciji, ”Zlatara” je prodata slovenačkoj firmi ”Laser Bled”, iz Ljubljane, po ceni od 4,6 miliona evra. Ugovor je raskinut jer Slovenci nisu na vreme platili kupoprodajnu cenu.

Ali, Slovenci su, smatrajući da Agencija za privatizaciju, u postupku prodaje ”Zlatare Majdanpek”, nije poštovala zakonsku proceduru, podneli tužbu sa zahtevom da im se omogući da, ipak, kupe ”Zlataru”. Oni su naglasili i da imaju para da zaokruže tu transakciju.

Megaplast” agencija za privatizaciju je, uporedo sa ”Zlatarom”, objavila i poziv za prodaju i ”Megaplasta”, još jednog preduzeća iz sastava IPM. Početna cena za ovu fabriku, čija je osnovna delatnost proizvodnja rondela za metalni novac, iznosi 367.306 evra, dok bi kupac bio u obavezi i da zadrži svih 77 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: