Firma u stečaj, stanari na ulicu

Više od 90 porodica u zgradama koje je gradilo preduzeće Panongrad u Subotici strepi od mogućnosti da ih banke isele na ulicu, iako su platili svoje stanove.

Izvor: Politika

Petak, 05.11.2010.

09:15

Default images

U poslednjih godinu dana više puta obraćali su se na razne adrese, a pre nekoliko dana ponovo su pisma uputili od Gradske uprave do tužilaštva u nadi da će ih neko saslušati i pokušati da im pomogne.

Problemi stanara nastali su krajem prošle godine kada je preduzeće „Panongrad”, koje je podiglo ove zgrade u centru Subotice, otišlo u stečaj. Tada se nad stanarima otvorila provalija zvana hipoteka koja je pretila da „proguta” njihovo vlasništvo nad stanovima. Ispostavilo se da je u isto vreme kada su oni kupovali stanove u izgradnji od 2006. godine „Panongrad” na gradilište stavljao hipoteku.

Prema podacima sa suda, tokom stečajnog postupka utvrđeno je da je Komercijalna banka u nekoliko navrata stavljala hipoteku na gradilište, i to za kredit u iznosu od oko milion evra. Na susednu lamelu Ce hipoteku je stavila Kredi agrikol banka za iznos od oko pola miliona evra. Stečajni upravnik Pavle Gros, kako objašnjavaju u sudu, nije prihvatio postojanje hipoteke, ali je priznao dug „Panongrada u stečaju” prema ovim bankama. Istovremeno, stanovi su izuzeti iz stečajne mase „Panongrada” pa upućeni uveravaju da stanari ne treba da brinu da će ostati bez stanova. Jedino im ostaje da čekaju da se proda imovina preduzeća u stečaju i od njih namiri potraživanje banaka.

Ipak, nema odgovora na pitanje kako je bilo moguće da banke u više navrata stavljaju hipoteku na gradilište, a da se u isto vreme prodaju stanovi budućim vlasnicima.

Nevolje sa vlasništvom nisu jedine koje muče stanare, ono što im zadaje probleme jeste i nesolidna gradnja pa su od „Panongrada u stečaju” tražili da ispravi čitav niz ozbiljnih zamerki.

Tako se u podužem dokumentovanom pismu koje potpisuju predsednici skupština stanara Dušan Banjeglav i Danica Krnajski-Jović navodi da na tavanu nije obezbeđeno ventilisanje krova, da nisu završeni ventilacioni odvodi, te proseci kroz krov nisu pokriveni što dovodi do toga da u krov upada kiša i sneg, da je drvenu konstrukciju krova zbog svega toga počela da hvata buđ i da truli.

Osim toga, kanalizacioni sistem zgrade „prikačen” je, i to izgleda nedovoljno čvrsto, za plafon garaže za automobile i samo ove godine kanalizacione cevi, otežale od atmosferskih voda, tri puta su se otkačile i otpadnom vodom poplavljivale podrum.

Grejna tela ne odgovaraju potrebama stanova, a u celoj zgradi ne postoji protivpožarni aparat, niti hidrantsko crevo. Zbog svega toga stanari traže objašnjenje kako je ovako izgrađena zgrada mogla da dobije upotrebnu dozvolu i prođe tehnički prijem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: