Nerazvijenim opštinama 43 mil. RSD

Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin potpisao je ugovore sa predsednicima 48 nedovoljno razvijenih opština.

Izvor: Tanjug

Petak, 05.11.2010.

08:34

Default images

Tim opštinama će biti dodeljena sredstva na osnovu drugog javnog konkursa za 2010. godinu u ukupnom iznosu od oko 43 miliona dinara.

Sredstva Kancelarije za nedovoljno razvijena područja biće dodeljena opštinama za izradu projektne dokumantacije za razvojne projekte iz oblasti poljoprivrede, turizma i malih i srednjih preduzeća, kao i za izradu projektne dokumentacije za nedovoljno razvijena područja.

"Trebalo bi definisati koji su prioriteti održivog razvoja i u skladu sa tim raspisati konkurse kako bi svaka od nerazvijenih opština dobila adekvatna sredstva koja će najpre dati rezultate u održivom razvoju", rekao je Ugljanin, koji je i direktor Kancelarije za održivi razvoj u Palati Srbije prilikom potpisivanja ugovora.

Ugljanin je dodao da ta kancelarija ne raspolaže dovoljno velikim materijalnim sredstvima za podsticaj održivom razvoju.

"S obzirom da imamo malo novca, opredelili smo se da sredstva uložiomo u one programe i projekte, kao što su prostorni, ili detaljni urbanistički planovi, koji su preduslov da opštine konkurišu za mnogo veća sredstva kod vlade ili drugih fondova", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, na promociji nedovoljno razvijenih opština radi se kako bi se otkrili potencijali i komparativne prednosti tih opština i zainteresovali investitori, dijaspora i svi koji imaju novca da nađu interesa za ulaganje u nedovoljno razvijena područja.

Kada je reč o planovima Kancelarije za održivi razvoj u 2011. godini, Ugljanin je rekao da se i dalje radi na formiranju Fonda za održivi razvoj nedovoljno razvijenih opština, koji bi bio začetak razvojne banke Srbije.

Ugljanin je dodao da je pažnja usmerena i na to da se od Vlade i Skupštine Srbije dobije podrška za povećanje sredstava za održivni razvoj.

"Mi smo tražili da se povećaju sredstva za 700.000.000 dinara i očekujemo da ćemo to dobiti. Ako to dobijemo, onda ćemo, pored planskih akata koje finansiramo, imati mogućnost da finansiramo i direktno izvođenje i realizaciju pojedinih projekata“, kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: