Kalkulator za pomoć investitorima

Projekat Kalkulator omogućiće investitorima i privrednicima da lako izračunaju koliko će ih godišnje koštati plaćanje lokalnih taksi, poreza i komunalnih usluga

Izvor: Tanjug

Petak, 05.11.2010.

08:32

Default images

Oni će tako moći da izračunaju koliki su njihovi troškovi za otpočinjanje biznisa u pojedinim opštinama u Srbiji.

Na prezentaciji tog projekta, koji je predstavila Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), je predočeno da će Kalkulator biti jedan od internet linkova NALED-a gde će postojati podaci o lokalnim troškovima,

a uz pomoć svojevrsnog digitrona investitori i ulagači će moći da izračunaju svoja moguća opterećenja.

Ovaj projekat je, kako je objašnjeno, jedna od mnogih inicijativa koju je NALED pokrenuo radi unapredjenja poslovnog okruženja, a cilj projekta je uvodjenje konkurentnosti medju samim lokalnim samoupravama, transparentno poslovanje i unapredjenje poslovnog okruženja za privredu i potencijalne investitore.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić pozdravio je realizaciju ovog projekta i izjavio je da će on, pre svega, doprineti jačanju poverenja.

"Veoma je bitno da samo poverenje privuče potencijalne investitore za Srbiju a da onda oni na osnovu poredjenja atraktivnosti pojedinih lokalnih samouprava, njihovih industrijskih zona i drugih parametara opredele gde je optimalno da ulažu", kazao je Ilić.

Prema njegovim rečima i lokalne samouprave će dobiti kvalitetan alat, uz čiju pomoć mogu da se porede sa drugim opštinama i definišu svoju fiskalnu, ali i razvojnu politiku.

On je precizirao da lokalne samouprave imaju obavezu da objavljuju podatke o lokalnim nametima u opštinskim glasnicima, pa čak i da postoji smetnja i da one ne žele da šalju podatke, zainteresovani investitori mogu saznati visinu tih troškova.
Direktor američkog USAID programa podrške razvoju lokalnih samouprava Piter Ebštajn istakao je da u pojedinim opštinama u Srbiji postoje veoma visoke naknade, naročito one koje se plaćaju za uredjenje zemljišta.

"Cena poslovanja u Srbiji je tri puta veća nego u istočnoj Evropi i 30 puta veća nego u zemljama OECD-a", naglasio je on.

On je predočio da će se opštine u narednom periodu suočiti sa novim izazovom, a to je, kako da usled smanjenih transfera iz republičkog budžeta uspešno funkcionišu, a da sa druge strane ne povećavaju lokalne namete i da privuku strane investitore.

Najavljeno je da će od ovog meseca, u okviru pilot faze ovog projekta, moguće biti uporediti 20 lokalnih samouprava obračunavanjem troškova lokalne komunalne takse za isticanje firme (firmarina) i naknada za korišćenje gradjevinskog zemljišta. U svojoj punoj primeni, Kalkulator će obuhvatiti sve zainteresovane lokalne samouprave iz Srbije i ukupno 16 najznačajnijih prihoda lokalnih samouprava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: