Todović: Ne menjati dogovor sa MMF

Verujem da će raniji dogovor sa MMF-om o predloženim izmenama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju ostati nepromenjen, kaže Radina Todović.

Izvor: B92

Sreda, 03.11.2010.

19:27

Default images

Todović, državna sekretarka u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, navodi da "veruje da će ostati onako kako je dogovoreno sa predstavnicima MMF-a jer smo mi treću tranšu kredita dobili zahvaljujući predloženim izmenama i dopunama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju".

Zahtevi sindikata su bili, između ostalog, da se uvede zaštitni mehanizam po kome penzije neće padati ispod 60 odsto prosečne zarade, kao i da se ne povećava starosna granica za odlazak žena u penziju.

"Mislim da se u ovom zakonu, osim garancije da najniža penzije ne može da padne ispod 27 odsto od prosečne zarade, što je već dogovoreno, apsolutno ništa neće promeniti", naglasila je Todović.

Na pitanje da li smatra da je MMF već učinio dodatne ustupke i da je predložena penziona reforma jedna od najblažih u Evropi, Todović je odgovorila potvrdno. "To je najblaža izmena i dopuna Zakona o PIO, kada se uporedimo sa regionom i drugim evropskim zemljama", istakla je Todović.

Pre nego što je usvojen Predlog izmena i dopuna Zakona o PIO na vladi i prosleđen skupštini, MMF je već pristao da se kod postepenog povećanja starosne granice za žene, sa 53 na 58 godina, ne uvedu penali za svaku godinu ranijeg odlaska u penziju, kao što je to predlagala ta međunarodna finansijska institucija, precizirala je Todović.
Prema njenim rečima, MMF je predlagao da se penzija smanji za svaku godinu ranijeg odlaska u penziju, da to nije uvedeno, a nisu smanjena ni već stečena prava ostalih penzionera, iako je to urađeno u nekim susednim državama.

Kada je reč o zahtevu sindikata da penzije i nakon 2012. godine ne padaju ispod 60 odsto prosečne zarade u Srbiji, Todović je istakla da će to buduće kretanje penzija zavisiti pre svega od privrednog rasta zemlje.

"To će sve zavisiti od ekonomskog rasta bruto domaćeg proizvoda. Ako BDP raste, normalno je da će rasti i penzije i plate", precizirala je Todović.

Ona je dodala i da će se nakon 2013. godine svakako ponovo raditi analize i da vlada ni tada, kao ni sad, neće dozvoliti da bude ugrožen materijalni i socijalni položaj penzionera.

"I tada će država preduzeti odgovarajuće mere da zaštiti standard penzionera jer država je garant za isplatu penzija. To je obavezno državno osiguranje. Tako da je strah sindikata za standard penzionera neodrživ. Oni moraju da se bore za plate radnika, a za penzije treba da se brine država", naglasila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: