Šutanovac:Mala zemlja, veliki izvoz

Sve fabrike odbrambene industrije rade u tri smene, a Srbija ima dogovorene poslove za "koje juri rokove", kaže ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 03.11.2010.

14:12

Default images

"To je resurs koji Srbija ne sme da izgubi. Mi smo danas na mapi sveta jedna od najmanjih zemalja sa najvećim izvozom, i to je nešto što moramo da održimo kao trend u budućnosti", rekao je on.

"Pre samo nekoliko godina imali smo štrajkove glađu u tim fabrikama, što znači da smo uspeli da revitalizujemo našu odbrambenu industriju i vratimo se na tržišta uz minimalna ulaganja države", rekao je Šutanovac posle razgovora sa poslovodstvom Industrije mašina i komponenata "14. oktobar" u Kruševcu.

Šutanovac je rekao da će se Ministarstvo odbrane u narednim godinama pojaviti kao kupac odbrambene opreme i da će to biti dobar zamah za tu industriju. Obilazeći pogone namenske proizvodnje, Šutanovac je rekao da je ta industija stratreški važna za odbrambeni sistem Srbije i da u poslednje dve godine beleži rekordnu proizvodnju.

On je rekao da će i Kruševac i Trstenik ubuduće, pored šest fabrika odbrambene industrije, imati značajan udeo u odbrambenoj proizvodnji i da će Ministarstvo odbrane ulagati u modernizaciju njihovih kapaciteta i zapošljavanje mladih kadrova.

"Fabrika 14. oktobar je do pre dve godine bila u velikim dugovanjima i nije imala posla. Uspeli smo da smanjimo dug za 50 odsto i, prema očekivanjima i prema poslu koji dobija, ova fabrika će biti uposlena", kazao je Šutanovac.

On je dodao da je sa rukovodstvom "14. oktobra" razgovarao o nabavci opreme koja će omogućiti da se proizvodnja za odbrambeni sistem zaokruži i da se izbegne kupovina pojedinih delova opreme u inostranstvu.

Šutanovac je rekao da je Ministarstvo odbrane zainteresovano za sve koji žele da dođu u Srbiji i investiraju u odbrambenu industriju.

Šutanovac je najavio da je formiranje Univerziteta odbrane u završnoj fazi, kao i da će taj univerzitet osim bazičnih studija Vojne akademije i Vojno-medicinske akademije, imati i Vojno inženjerstvo.

Prethodno je razgovarao sa rukovodstvom grada o ustupanju Doma vojske za određeni broj stanova za smeštaj starešina u Kruševcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: