Kovački hoće nazad Nevenu

Bugarski "Bulcvat" čiji je vlasnik bugarski tajkun Hristo Kovački, najavila je žalbu zbog odluke Agencije za privatizaciju da raskine ugovor o prodaji Nevene.

Izvor: B92

Sreda, 03.11.2010.

10:57

Default images

Leskovačka fabrika kozmetike, po odluci Agencije za privatizaciju više nije u vlasništvu Kovačkog zbog neipsunjenja preuzetih obaveza.

"Nama je najvažnije da smo se oslobodili lošeg kupca i da se spremamo za novu prodaju. Stvar je Bugara da li će se ili ne žaliti na odluku Agencije za privatizaciju", kaže Nebojša Perović, predsednik Samostalnog sindikata AD Nevena.

Agencija za privatizaciju navodi da je kupac preuzeo obavezu da dve godine, od dana zaključenja ugovora o privatizaciji, obezbedi kontinuitet poslovanja Nevene u pretežnoj delatnosti za koju je kolektiv bio registrovan na dan održavanja aukcije.

Brojna upozorenja o nepoštovanju ugovora bugarski tajkun je prethodno ignorisao, sem jednog: umesto Mile Kosove, za generalnog direktora postavio je Vladu Markovića, nekadašnjeg generalnog direktora kruševačke Merime.

"Zadovoljni smo novim menadžmentom, proizvodnja je krenula nabolje i nadamo se da 257 radnika neće ostati bez posla", ocenjuje Nebojša Perović koji, kao i njegove kolege iz sindikata Nezavisnost, podržava novo rukovodstvo.

"Radnici AD Nevena nemaju zdravstveno osiguranje od početka godine, a ne uplaćuje im se ni doprinos Fondu PIO. Poslednju zaradu, u proseku od 23.000 dinara, primili smo avgusta", kaže Perović. Inače, odredbom socijalnog programa kupac se obavezao da obezbedi poštovanje svih prava zaposlenih utvrđenih Pojedinačnim kolektivnim ugovorom, kao i drugim opštim aktima sve do njihove promene u skladu sa odredbama Zakona o radu, kao i da zarade neće biti umanjene, odnosno da će obezbediti njihov rast u slučaju poboljšanja poslovanja.

Kupac, međutim, ni u naknadno ostavljenim rokovima nije ispunio ugovorne obaveze, pa je Agencija za privatizaciju, posle uvida na licu mesta, donela odluku da se ugovor o prodaji smatra raskinutim.

Novi većinski vlasnik prodao je, inače, tri placa u blizini fabričkog kruga, a sredstva su utrošena za izmirivanje plata. Lokalna samouprava je uspela sudskim putem da vrati vlasništvo nad hotelom i izletištem Pašina česma, koji se uveliko preuređuje, a spletom čudnih okolnosti bio je ustupljen Neveni, odnosno bugarskom tajkunu.

.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: