Za "fijat ideu" šest fabrika

"Fijat grupa" saopštiće sledećeg meseca imena prvih pet preduzeća izabranih u konkurenciji 17.000 dobavljača, koji će početi izgradnju fabrika u "Korman polju".

Izvor: B92

Sreda, 03.11.2010.

08:25

Default images

Najveći "Fijatov" dobavljač - "Manjeti Mareli" već je dobio pet hektara u toj zoni, a izbor pet, od predviđenih petnaestak, priveden je kraju.

Uz nekoliko domaćih preduzeća (među kojima je izvesno i "Promotor irva" iz Kragujevca), ovih šest preduzeća omogućiće neophodne delove za probnu proizvodnju novog modela - "fijat idea", koja će krenuti krajem 2011.

"Fijatovi" kooperanti su najavili da će u ovoj zoni investirati i do 240 miliona evra, ali investicije su morale da budu odložene do sledeće godine, jer su se izgradnji pogona koja je trebalo da počne u junu ove godine usprotivili predstavnici oko 12 oko 120 vlasnika zemljišta na tom prostoru.

Oni u svom posedu imaju oko 20 hektara i ne prihvataju ponuđenu cenu od 350 evra po aru.Tvrde da njihovo zemljište košta najmanje 4.000 evra. "Taj problem ne može da uspori izgradnju infrastrukture u zoni. Pripremni radovi su u toku, a izgradnja puta sa četiri trake od okretnice "Krst" do ulaza u zonu, i dovođenje infrastrukturnih priključaka, počeće već narednog meseca", kaže Veroljub Stevanović, gradonačelnik Kragujevca.

U Ministarstvu ekonomije kažu da je najbitniji posao oko eksproprijacije završen. Sve je regulisano sa oko 40 hektara "Zastavinog", gradskog i zemljišta pojedinih preduzeća, što je dovoljno da se krene sa izgradnjom "Fijatovih" fabrika u toj zoni. Navode i da je jedan broj vlasnika zemlje prihvatio eksproprijaciju, prema odluci Vlade Srbije.

Prema rečima Milana Uroševića, predsednika Inicijativnog odbora za zaštitu prava vlasnika zemljišta i odbornika u Skupštini grada, samo pet odsto, od 120 vlasnika, je prihvatilo nagodbu. Reč je, pre svega, o naslednicima zemljišta.

"Od svojih zahteva ne odustajemo, ali smo prihvatili predlog grada (koji nije nadležan za ovaj proces) da zajedno od nadležnih zahtevamo da se procenjena cena još jednom preispita. Spremni smo na kompromis, ali ne i na velike ustupke", kaže Urošević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: