MMF: Ostvareni glavni ciljevi

Jedan od glavnih ciljeva aranžmana MMF-a sa Srbijom - izbegavanje krize valute i bankarskog sektora - je ostvaren, kaže Bograd Lisovolik.

Izvor: Tanjug

Sreda, 03.11.2010.

08:21

Default images

Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Beogradu je naveo da su ostali ciljevi bili uspostavljanje odgovorne fiskalne politike i stimulisanje strukturnih reformi.

Reforme fiskalne politike su započete, ali su potrebni odlučniji koraci napred, dok je najmanje urađeno na planu strukturnih reformi, ocenio je on.

Lisovolik je istakao da je Srbija u ekonomsku krizu ušla sa niskim izvozom i štednjom, rastućom inflacijom, nereformisanim javnim sektorom, zanemarenom infrastrukturom i slabim privatnim sektorom.

Prema njegovim rečima, zamrzavanje plata i penzija, koje je bilo predviđeno programom sa MMF-om, dalo je određene rezultate, jer je ograničilo potrošnju, ali su potrebne i neke druge reforme javnog sektora koje podrazumevaju i smanjenje broja zaposlenih.

Lisovolik je naglasio da Srbija mora da uspostavi model privrednog rasta zasnovan na izvozu, za šta su neophodni liberalizacija i strukturne refome tržišta i povećanje udela privatnog sektora, koji pomaže rastu izvoza i većoj štednji.

On je ocenio da u predizbornom periodu neće biti lako sprovesti reforme, jer one, kako je pokazalo iskustvo drugih zemalja, zahtevaju umerene nivoe plata.

Lisovolik je naglasio da Srbija mora da postane dinamična ekonomija i da proces evropske integracije treba da bude glavni pokretač tog procesa, ali da bi trebalo da radi i bolje nego što to zahtevaju uslovi EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: