Vašington razrešava srpske penzije

Još uvek je neizvesno da li će biti postignut kompromis oko ključnog sindikalnog zahteva - klauzule da penzije ne smeju da padaju ispod 60 odsto prosečne zarade

Izvor: Blic, Politika

Sreda, 03.11.2010.

00:12

Default images

Isto važi i kada je u pitanju beneficirani radni staž za one kojima se godina računa za 18 meseci.

Neizvesno je da li će MMF imati sluha da u zakon bude uneta odredba prema kojoj bi svi oni u penziju išli s navršenih 40 godina starosti. Tu se, pre svega, misli na rudare.

Premijer Cvetković i ministar rada Rasim Ljajić, tvrde sindikalni pregovarači, jesu spremni da se rešenje nađe oko penzija, ali moraju o svemu tome razgovarati sa delegacijom MMF, koja opet nema ingerencije da prihvati traženo bez dodatnih konsultacija sa centralom u Vašingtonu.

Rajko Kosanović, član pregovaračkog tima Saveza samostalnih sindikata Srbije, kaže da je na jučerašnjem sastanku premijer još jednom potvrdio da Vlada želi da izađe u susret zahtevima sindikata, ali da će sve zavisiti od toga šta kaže centrala MMF-a.

"U naredna dva dana vlada će biti na direktnoj vezi s Vašingtonom jer Misija MMF koja je trenutno u Beogradu nema mandat da donosi odluke vezane za zahteve sindikata", pojasnio je Kosanović.

Predlog izmena i dopuna Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju Vlada Srbije povukla je prošle sedmice pod pritiskom sindikata koji su tražili određene izmene, a najznačajnije su se odnosile na „zaštitne mere" za penzionere.

Ključni kamen spoticanja za MMF i Vladu Srbije jesu zakonske odredbe o indeksaciji, odnosno da najniža neto penzija ne može da padne ispod 60 odsto neto prosečne zarade, koja postoji u aktuelnom zakonskom aktu i odredba koja se odnosi na beneficirani radni staž.

Nema osnova da zahtevi budu prihvaćeni

Đuro Perić, poslanik PUPS-a u Skupštini Srbije, kaže da nema osnova da zahtevi sindikata budu prihvaćeni. Upitan kakav bi ishod mogao da bude, Perić kaže da MMF (kako stvari stoje) neće da čuje za ove zahteve.
Čak i ako MMF pristane, pitanje je iz kojih će para vlada obezbediti sve to što sindikati traže, jer realnih izvora prihoda nema, naplata doprinosa je katastrofalna, a već se previše izdvaja iz budžeta za isplatu penzija, tvrdi Perić.

On kategorično tvrdi da samo sa postojećim predlogom zakona penzije neće padati ispod 60 odsto prosečne zarade, a insistiranje sindikata ocenjuje kao pokušaj pre svega ASNS da dobije na reprezentativnosti koju sada nema i pokušaj svakog od sindikalnih lidera da politički ponešto „ućari”.

"Ako se već bore za budućnost svojih zaposlenih, zašto onda ne postave pitanje zbog čega poslodavci istih tih radnika danas ne uplaćuju doprinose za penzije", pita Perić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: