Redovne platiše surovo kažnjene

Poskupljenja grejanja prevaliće se na leđa redovnih platiša jer oni koji i do sada nisu redovno izmirivali obaveze teško da će sada pohrliti da plate račune.

Izvor: Danas

Sreda, 03.11.2010.

00:09

Default images

Time će, ne samo u ovoj oblasti, vlasti još jednom posegnuti za već oprobanim sistemom da se uzima od onih koji su disciplinovani umesto da budu kažnjeni ili primorani na plaćanje obaveza oni zbog kojih su toplane i dospele u probleme.

Povrh toga, često se dešava i da sudovi spreče javna preduzeća da neplatišama uskraćuju isporuku energenata. Nakon Beogradskih elektrana (koje su povećale cene za 30 odsto) daljinsko grejanje je poskupelo za 10 odsto u Pirotu, a još nekoliko toplana je zatražilo ili planira da zatraži korekciju cena, kažu u Udruženju toplana Srbije.

Milovan Lečić, direktor Udruženja toplana Srbije, nije mogao da precizira koje toplane traže povećanje cena grejanja, ali je istakao da je nekoliko zahteva već pred zvaničnicima nekih lokalnih samouprava, odnosno pred upravnim odborima toplana.

"Da li će doći do korekcija cena daljinskog grejanja isključivo zavisi od lokalnih samouprava. Na njima je da odluče da li će povisiti cene ili će sredstva za nabavku energenata toplanama obezbediti iz drugih budžetskih davanja. Po meni, logično je da se ide na korekciju cena umesto da se za te potrebe troše sredstva predviđena za druge namene", kaže on.

"Disparitet cena energenata i grejanja je očigledan i toplane su prinuđene da traže poskupljenje. Situacija je takva da su nabavne cene gasa veće od cena daljinskog grejanja i bez novih, povećanih cena grejanja toplanama bi faktički bio onemogućen rad, sem ukoliko se nedostajuća sredstva ne obezbede iz nekih drugih izvora" objašnjava Lečić.

Na pitanje da li su veće cene centralnog grejanja jedna vrsta kažnjavanja redovnih platiša jer je nerealno očekivati od nesavesnih potrošača da će se za izmirenje obaveza odlučiti sada kada je usluga grejanja poskupela Lečić odgovara da će se toplane truditi da redovne platiše ne budu oštećene.

"Procenat naplate na nivou Srbije iznosi između 78 i 80 odsto. Najveći problem predstavlja to što je među onih 20 odsto koji ne plaćaju najmanje siromašnih. Paradoksalno je da domaćinstva koja žive skromno uglavnom plaćaju svoje račune dok veliki broj preduzeća i imućnih građana izbegava obavezu plaćanja računa za struju", poručuje Lečić.
On kaže da "toplane imaju pravo i obavezu da tuže neuredne platiše i uveren sam da će to i činiti. Takođe, apelujem na sve potrošače da redovno izmiruju svoje obaveze jer na taj način pomažu toplanama da obezbede neophodna sredstva za nabavku energenate, odnosno za nesmetan rad".

Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, slaže se sa ocenom da je povećanje cene daljinskog grejanja posredno predstavlja kažnjavanje svih onih građana koji redovno plaćaju račune.

"Zaista je nedopustivo da oni koji imaju para ne izmiruju svoje obaveze. Imamo slučajeve da, primera radi, neki trgovinski lanci i tržni centri uopšte ne plaćaju grejanje ili električnu energiju. Potpuno je neshvatljivo zašto država ne reaguje i omogući naplatu od neredovnih platiša. Sasvim je izvesno da u slučaju da 20 odsto neplatiša izmiri svoje obaveze ne bi bilo razloga da do poskupljenja grejanja dođe ili bi korekcija bila znatno niža nego što je to slučaj sada", ističe on.

Prema njegovim rečima, cene po kojima Srbijagas prodaje prirodni gas toplanama su realne jer prolaze provere Agencije za energetiku i Ministarstva rudarstva i energetike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: