Svaki radnik izdržava po penzionera

U Srbiji 100 zaposlenih izdržava čak 85 penzionera i 45 nezaposlenih, što je, kažu stručnjaci, postalo neizdrživo. Isplata penzija nemoguća bez para iz budžeta.

Izvor: Press

Sreda, 03.11.2010.

00:08

Default images

Oni kažu da je za održiv penzioni sistem potrebno da najmanje tri zaposlena rade za jednog penzionera, dok je kod nas taj odnos skoro jedan na jedan.

Gordana Matković, iz Centra za liberalno-demokratske studije, kaže da je naš penzioni sistem u velikim problemima zbog visoke stope nezaposlenosti i izbegavanje plaćanja doprinosa.

"Mi imamo stopu nezaposlenosti od 20 odsto i jako veliki broj ljudi koji plaća doprinose na minimalne zarade. S druge strane, broj penzionera je iz vremena kada smo imali visoku zaposlenost i kada nije bilo izbegavanja plaćanja doprinosa, pa je jasno zbog čega nam je penzioni sistem u problemu", ističe Matkovićka.

Ekonomista Miladin Kovačević smatra da je odnos broja zaposlenih i broja penzionera još nepovoljniji. On kaže da je sistem u Srbiji pao ispod svake granice održivosti jer, kako tvrdi, 1,2 zaposlena izdržavaju jednog penzionera.

"Kod nas je takozvani koeficijent zavisnosti odavno pao ispod granice izdrživosti, pa sada samo 1,2 zaposlena izdržavaju jednog penzionera. Da bismo imali održiv penzioni sistem potrebno je da imamo tri-četiri zaposlena na jednog penzionera. Ovakva situacija je posledica pada zaposlenosti s jedne i starenja stanovništva s druge strane", smatra Kovačević.

Radina Todović, državni sekretar u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja, kaže da su neefikasna naplata doprinosa, siva ekonomija i rad na crno uticali na to da je isplaćivanje penzija nemoguće bez „zahvatanja" iz budžeta. "Ako tome dodamo nepovoljan odnos između broja zaposlenih i broja penzionera, jasno je da je postojeći penzioni sistem neodrživ", ističe naša sagovornica.

Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca smatra da je naš penzioni sistem neodrživ, jer se iz budžeta dotira između 40 i 50 odsto za isplatu penzija jer u kasi PIO fonda nema para.

"Naš PIO fond je odavno bankrotirao! Iz njega je novac „isisan" još 90-ih godina i on više nije profitabilna firma koja bi stvarala sredstva za penzije. Pitanjem gde je otišao taj novac i zašto zbog krađe niko nije odgovarao niko u ovoj državi se ne bavi. Plašim se da ćemo, ako se stvari na ovom planu ne promene, 2020. imati penzije na nivou socijalne pomoći", kaže Rajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: