Kravčenko:NIS će biti lider regiona

Direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko kaže da bi NIS u ovoj godini mogao da posluje pozitivno.

Izvor: Beta

Utorak, 02.11.2010.

16:47

Default images

Kravčenko je kazao da će NIS do 2014. uložiti milijardu evra od čega polovinu u Rafineruju nafte u Pančevu što će biti značajno za dalje poslovanje i zbog najavljene liberalizacije tržišta naftnih derivata.

On je dodao da će sledeće godine NIS investirati 400 miliona evra u Rafineriju nafte i maloprodajnu mrežu i to sredstvima iz kredita Gaspromnjeta 60 odsto, a ostatak iz dobiti od poslovanja.

Kravčenko je kazao da je kratkoročni cilj da NIS postane regionalni lider u svojoj oblasti i da poveća proizvodnju za 50 odsto. On je dodao da u naredne tri godine očekuje povećanje proizvodnje nafte za 60 odsto, povećanje rezervi nafte za 20 odsto i povećanje prerade za 50 odsto.

Direktor NIS-a je kazao i da su u Novom Sadu planirana ulaganja u proizvodnju ulja za automobile i otvaranje fabrike gasa, kao i da se očekuje renoviranje benzinskih stanica.

Prema njegovim rečima, u naredne tri godine konkurencija na tržištu derivata će biti povećana, a potencijal za rast investicija u energiju i naftnu industriju je veliki.

Kravčenko je kazao i da sledeće godine NIS planira proširenje u Rumuniju i Bugarsku, ali nije ulazio u detalje.

Govoreći o otvaranju tržišta naftnih derivata u 2011. godini, Kravčenko je rekao da to ne mora da znači i niže cene derivata za potrošače i dodao da NIS, povodom otvaranja tržišta, mora da smanji potencijalne rizike i troškove, kao i da otvori značajna ulaganja.

Kravčenko je ocenio da naftno tržište Srbije spada u visokokonkurentna tržišta u regionu i da se u sledeće tri godine očekuje rast proizvodnje naftnih proizvoda koja će za oko 40 odsto biti veća od tražnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: