Dinkić: Daleko od kraja krize

Prvi put ove godine Srbija je zabeležila kakav takav privredni rast, pošto je u trećem kvartalu rast privrede bio je 2,1 odsto, kaže Mlađan Dinkić.

Izvor: FoNet

Utorak, 02.11.2010.

16:28

Default images

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja kaže da to ukazuje na proces oporavka, ali je oporavak ipak dosta spor.

„Kriza polako prolazi, ali daleko od toga da je prošla“, rekao je Dinkić, dodajući da je Srbija prošlu godinu završila sa padom BDP od 2,8 odsto.

On je predočio da je rast izvoza u prvih devet meseci ove godine 21 odsto, što je, kako je ocenio, pozitivan signal, ali da će još mnogo morati da se radi na povećanju rasta.

Ova i prošla godina su bile izuzetno teške, zbog posledica krize, koja je jače pogodila mala i srednja preduzeća, iako su ona fleksibilnija i lakše se adaptiraju na krizu, rekao je Dinkić.

On je istakao da se zalaže da, pošto se povećaju transferi opštinama u idućoj godini, lokalne samouprave smanje lokalne takse firmama.

Dinkić je rekao da je njegovo ministarstvo uputilo predlog Ministarstvu finansija da se zakonski odrede limiti za lokalne takse, kako bi se ograničili nameti za rad malih i srednjih preduzeća.

Predlog je da se Zakon o lokalnim taksama donese paralelno sa budžetom za narednu godinu, rekao je ministar, podsetivši da Ministarstvo nastoji da pomogne malim preduzećima i tako što će omogućiti da imaju ravnopravan pristup državnim institucijama na celoj teritoriji Srbije.

Pored toga, nastojaće se da se što pre dovrši i giljotina propisa, koji usporavaju privredne aktivnosti, rekao je Dinkić, napominjući da MSP zapošljavaju milion ljudi, ali da još uvek nemaju adekvatnu brigu društva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: