Otvoren kineski centar veletrgovine

Kineski trgovinski centar Zmaj koji donosi novi koncept veletrgovine, vredan 25 čmiliona evra, otvoren je u Beogradu.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 06.10.2010.

13:13

Default images

To je najveća kineska "grinfild" investicija u Srbiji, a planirano je i novo ulaganje od sedam miliona evra u komercijalnu zgradu čija izgradnja treba da počne polovinom 2010.

Tržni centar čija izgradnja je trajala četiri godine izgrađen je kineskim kapitalom bez korišćenja bilo kakve finensijske pomoći vlade Srbije koja je namenjena stranim investitorima.

"Nakon procena potencijala tržišta, odlučili smo da ulažemo u Srbiju jer smo prepoznali njenu poziciju lidera u regionu i centra za razvoj veletrgovine", vlasnik tržnog centra Zo Hajing. Kineski tržni centar ima ideju da integriše ponudu i tražnju za odećom, obućom i sitnim proizvodima za kuću.
Za sada KTC, koji ima 500 prodajnih jedinica, ima 70 zakupaca od čega su 65 odsto kineske kompanije koje uvoze robu iz Kine, dok su ostali zakupci uglavnom kompanije iz unutršnjosti Srbije.

"Imamo odličnu saradnju sa kompanijama koje se bave proizvodnjom obuće, odeće, tekstila iz Novog Pazara i iz drugih delova Srbije. Sada se već 3.000 malih preduzeća i trgovačkih radnji snabdeva u ovom tržnom centru, a u planu je da dostignemo cifru od 20.000 kupaca koji će se snabdevati u tržnom centru Zmaj", rekao je Bulatović.

On je dodao da je cena zakupa deset evra po metru kvadratnom za izložbeni deo a pet evra za magacinski prostor.

KTC Zmaj je zasnovan na konceptu veletrgovine "sve na jednom mestu" koji treba da pospeši plasman robe, omogući izlaz iz "sive zone"
poslovanja malim trgovcima, doprinese otvaranju radnih mesta i time pozitivno utiče na razvoj privrede.

"Prvi put u Srbiji kupci određenih vrsta roba moći će na jednom mestu da se snabdeju kod više proizvođača. Veletrgovcima je obezbeđen izložbeni i magacinski prostor, kao i konferencijske sale, restorani, kafići, banke, kompanije iz IT sektora, kompanije koje se bave međunarodnim i unutršnjim transportom robe, kao i parking za 800 mesta", objasnio je BUlatović.
U kompaniji smatraju da KTC ima potencijal da se razvije u regionalni velikoprodajni centar i očekuju da im se investicija vrati za deset
godina.

Ekonomsko-trgovinski savetnik pri Ambasadi NR Kine Ren Ji je rekao da će investicija u KTC otvoriti mogućnost daljeg razvoja ekonomskih
odnosa Kine i Srbije, kao i stvaranja mnogih poslovnih mogućnosti i razvoja saradnje srpskih i kineskih firmi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: