“Veća inflacija nije smak sveta”

Guverner NBS Dejan Šoškić se nada da inflacija u 2010. neće premašiti projektovanu granicu od 8 odsto, ali i dodaje da neće biti "kraj sveta" ako se to dogodi.

Izvor: Beta

Sreda, 06.10.2010.

12:22

Default images

"Ako se to desi neće biti smak sveta", rekao je Šoškić i izrazio očekivanje da će država uraditi svoj deo posla po pitanju rasta kontrolisanih cena.

"Kretanje inflacije u Srbiji zavisiće od poskupljenja roba koje su u nadležnosti države, poput energenata, kao i od povećanja plata i penzija, koje će se uskladjivati sa potrošačkim cenama čiji je rast veći od očekivanog", rekao je on na okruglom stolu beogradske medijske grupe Ekonomist sa Vladom Srbije.

Guverner je istakao da je rast cena u avgustu bio veći od predviđenog, zbog čega je NBS povećala referentnu kamatnu stopu i time kratkoročno obezbedila stabilnost kursa i inflatornih očekivanja.

U narednom periodu trebalo bi, prema rečima Šoškića, da se postigne viši nivo cenovne stabilnosti, kao i veća dinarizacija, odnosno upotreba dinara u plaćanjima.

"Promene deviznog kursa od početka godine nisu bile velike, ali ni male, a dinar je oslabio za 10 odsto, što je manje nego u drugim zemljama koje imaju režim fluktuirajućeg kursa", rekao je Šoškić.
Guverner je, komentarišući odluku Vlade Srbije da se država u komercijalnim banakama zaduži za 250 miliona evra, ocenio da tu odluku razume ali ne opravdava.

"Zaduživanje u evrima nije optimalno i time država preuzima veliki rizik", istakao je Šoskić i dodao da je, verovatno, Vlada bila prinuđena da prihvati jedinu ponudu koju je dobila od poslovnih banaka.

Šoškić je podsetio da će prema dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom plate u javnom sektoru i penzije početkom 2011. godine biti povećane za šestomesečnu inflaciju.

Prema njegovim rečima, tih šest meseci uključuje mesece u kojima su se dogodili jaki poremećaji cena hrane, istakavši da će, što ta korekcija bude veća, inflacija biti dodatno stimulisana kroz rast tražnje.

Šoškić je naglasio da će mere monetarne politike u budućnosti zavisiti i od toga kakav će biti efekat odmrzavanja plata i penzija, od toga da li će neke cene rasti više ili manje i podsetio da sve mere monetarne politike imaju svoju cenu i ako se utiče na smanjenje tražnje, to će imati i efekat na manji rast bruto domaćeg proizvoda.

Što se tiče deviznog kursa, Šoškić je istakao da su njegove promene u fluktuirajućem režimu, kakav ima Srbija, normalne i da nisu male, ali nisu ni velike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: