Hinić:Očekuje se rast inflacije

"Približavamo se gornjoj zacrtanoj granici inflacije i postoji rizik da je pređemo", upozorio je direktor Centra NBS za istraživanje Branko Hinić.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 30.09.2010.

12:27

Default images

On je, međutim, istakao da na raspolaganju imamo i instrumente da se ona vrati u predviđene okvire.

Hinić je izjavio i da Narodna banka Srbije očekuje u narednom periodu postepeni rast inflacije i dodao da NBS čini sve da smanji uticaj šoka koji je nastao usled porast cena poljoprivrednih proizvoda u avgustu na dalja inflatorna očekivanja.

Prema oceni Hinića, kurs dinara treba vezati za privredni rast, koji je veoma nizak.

"Moguće je u kratkom roku isforsirati privredni rast, ali pitanje je koliko je on održiv. A realni kurs je rezultat nedovoljnih strukturnih reformi", ocenio je Hinić.

Istričući da u narednom periodu nećemo moći da se oslonimo na devizne kredite, on je upozorio da se mora povećati izvoz. Istovremeno, domaće kupce treba podsticati da kupuju domaću robu, a privredu da uvoz supstituiše u što većoj meri.

Inflacija u septembru jedan odsto

U Srbiji je inflacija u septembru bila jedan odsto, dok je ukupan rast cena u prvih devet meseci 2010. godine dostigao 7,7 odsto.

Cene na malo u septembru su bile za 8,7 odsto veće nego u istom mesecu 2009. godine, objavio je Republički zavod za statistiku.

Troškovi života u Srbiji su u septembru bili veći za 1,1 odsto nego u avgustu, a od početka godine porast troškova života iznosio je 6,6 procenata.

U septembru ove godine troškovi života bili su 7,2 odsto veći nego u istom mesecu 2009. godine, navodi se u saopštenju RSZ.

Razlika između inflacije i troškova života, ističe RSZ, posledica je različitog uticaja rasta cena pojedinih proizvoda na formiranje tih indeksa.

Narodna banka Srbije je za ovu godinu planirala ciljanu inflaciju između četiri i osam odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: