Kalanović: Kinezi ne kasne s mostom

Kineski ambasador u Srbiji Vei Đinghua uverava da će se realizacija projekta izgradnje mosta Zemun-Borča odvijati po planu, kaže ministarka Verica Kalanović.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.09.2010.

12:01

Default images

Ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović izjavila je da nema razloga za zabrinutnost da kineska kompanija CRBC neće ispuniti svoje obaveze.

Ona je rekla da pažljivo prati taj projekat i da je juče dobila uveravanja od kineskog ambasadora u Srbiji (Vei Đinghua) da će realizacija tog projekta teći u skladu sa ugovorom.

"Ja sam jedan od potpisnika, koji je u ime Vlade Srbije dobio nadležnost da potpiše ugovor sa CRBC i sa stanovišta Ministarstva za NIP i moj lični stav je, da realizacija tog projekta teče tako da nema razloga za zabrinutost", istakla je ministarka.

Kalanovićeva je navela da je kineska strana ranije predložila da se CRBC uplati avans od 25 odsto od vrednosti ugovora, što Srbija nije prihvatila.

"Tačno je da ti pregovori još nisu završeni i da mi u ovom trenutku ne možemo da kažemo koliki će tačno biti avans, ali možemo da kažemo da sigurno neće biti 25 odsto", naglasila je ministarka.

Kalanovićeva je danas rekla da su u toku pregovori o dinamici plaćanja i da se Srbija trudi da obezbedi najbolje uslove. "Ovo su veliki projekti u kojima mi nemamo apsolutno iskustva da sve teče potpuno pod konac", rekla je ministarka, dodajući da bi trebalo da postoji "bolji protok informacija između učesnika u tom projektu sa srpske strane".

Ona je kazala da poslove eksproprijacije rade nadležne gradske institucije i izrazila očekivanje da će u nekoliko faza i taj posao biti sprovođen u skladu sa predviđenom dinamikom. Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je pre nekoliko dana rekao da projekat izgradnje mosta Zemun - Borča kasni, jer još nije urađen ni idejni projekat, koji je trebalo da uradi CRBC.

Đilas je izrazio očekivanje da će u narednim mesecima dogovoreni rokovi početi da se poštuju i da će "ukoliko ne bude tako, njegov stav biti da se izmene potpisani ugovori i da neko drugi gradi taj most".

Kineska kompanija CRBC je, kako prenose neki mediji, tražila avans od 35 odsto ukupne investicije, a Đilas je kazao da nema govora o tolikom avansu za radove i isporučen materijal, jer je, recimo, za izgradnju mosta preko Ade izvodjaču plaćen avans od 10 odsto.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić je rekao da podržava Đilasa u kritici kineske kompanije i da rokovi moraju da se poštuju.

Generalni direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović je ranije rekao da je taj institut spreman da uradi kompletnu projektnu dokumentaciju za izgradnju mosta Zemun - Borča, ukoliko svoj deo posla ne bude završila kineska kompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: