Nove tablice od 2011, cena 40 evra

Izdavanje novih registarskih tablica u Srbiji trebalo bi da počne 1. januara naredne godine, a ukupan trošak opteretiće vozače za oko 40 evra.

Izvor: Beta

Četvrtak, 30.09.2010.

00:05

Default images

Naime, zajedno sa tablicama MUP će izdavati i nove saobraćajne dozvole, ali i registarske nalepnice.

Saobraćajne dozvole, koje će izgledati kao lična karta, izrađene su od polikarbonata, te na njima neće biti mesta za pečat o registraciji vozila.

Zbog toga će se izdavati i takozvane registarske nalepnice, koje će lepiti na šoferšajbnu i koje će predstavljati potvrdu da je vozilo registrovano, da je prošlo tehnički pregled, ali i da ima obavezno osiguranje. Nalepnice, međutim, nisu besplatne. Iako one kod nas predstavljaju novinu, u okruženju već postoje, a treba reći da je u Sloveniji oko ovog pitanja bilo dosta problema, pa su povučene iz upotrebe. Ipak, stručnjaci smatraju da će ovakvo novo pravilo doneti i neke prednosti. Naime, kako je predviđeno da u novu saobraćajnu dozvolu bude ugrađen čip, to će omogućiti vozaču da registruje vozilo na tehničkom pregledu, pa neće morati da ide u MUP. Nalepnicu će menjati svake godine, dok tablice i saobraćajnu dozvolu menjaju na sedam godina.

Nove registarske tablice biće rađene po evropskim standardima - na njihovoj levoj strani biće plavo polje u kojem treba da bude oznaka države Srbije (SRB), a biće ostavljen prostor i za oznaku EU kada Srbija postane njena članica.

Na tablici će, kako je planirano, biti crveni štit sa belim krstom i četiri ocila, ispod kojeg će ćirilicom biti ispisana oznaka registarskog područja. Kako saznajemo, novim pravilnikom tablice za motocikle biće minimalno izmenjene.

Vlasnik vozila moći će da odabere slova, ili kombinaciju brojki i slova, pod uslovom da značenje znakova nije "provokativno, nemoralno ili suprotno pravnom poretku". Za takve tablice plaćaće se posebna naknada u iznosu koji treba da odredi Vlada.

Vlasnici vozila koja na zadnjem delu imaju prostor predvidjen za pravougaonu tablicu neće morati da improvizuju i sami izradjuju tablice, već će moći da se dobije takva tablicu prilikom registracije. Izdavanje novih registarskih tablica za vozila trebalo je da počne 2008. godine, a odlagano je zbog proceduralnih razloga i nedostatka zakonske regulative. Čekalo se na donošenje Zakona o bezbednosti u saobraćaju, ali i na prebacivanje baze podataka sa starih na nove informacione sisteme.

Usledile su najave da će se vozila sa novim modernim tablicama na drumovima naći od januara 2009. godine, odmah nakon što novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju stupi na snagu, a onda je i taj rok pomeren, uz obrazloženje da se čeka na pravilnik o registraciji.

Registarske oznake imaće 74 opštine i grada u Srbiji

O broju registarskih područja spekulisalo se od 2007. godine, kada je propisan prvi pravilnik, koji je predviđao 34 područja, odnosno oznake. MUP je tada saopštio da se radi "racionalizacije i efikasnijeg rada policije" uvode 34 područja - ukidanje osam registarskih oznaka koje sada postoje i uvodjenje jedne nove.

Posle protesta u nekim mestima koja je trebalo da ostanu bez "svoje" oznake, propisan je novi pravilnik sa 59 oznaka, dok najnoviji ima 74, od čega je sedam na Kosovu i Metohiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

187 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: