Nezadovoljni zadržavaju Koridor 10

Putevi Srbije tvrde da protest nekolicine vlasnika imanja na trasi Koridora 10 kod Dimitrovgrada i Vranja remeti dinamiku planiranih radova.

Izvor: B92

Sreda, 29.09.2010.

21:47

Default images

To, međutim, nije jedini problem, jer izvođač radova, kompanija Alipina, može da zatraži naknadu štete, koja nije mala. Naime, Alpina tvrdi da zbog blokade dnevno gubi 20.000 evra.

Naknadu u postupku eksprorijacije prihvatio je 241 vlasnik imanja, po ceni od 280 do 360 dinara za kvadratni metar. Tu cenu odredila je Poreska uprava na osnovu kvaliteta zemljišta.

U Alpini navode da su prema svim vlasnicima parcela bili popustljivi i da su, osim neophodnih površina, eksproprisani i preostali delovi parcela koje se nalaze uz trasu. Sa ovakvim načinom rada saglasio se najveći broj vlasnika, dok je petnaestoro njih pokrenulo sudske postupke. Oni tvrde da su cene po kvadratu nerealne, iako je više od 95 odsto vlasnika prihvatilo rešenja, i da su svima njima već isplaćene odgovarajuće naknade - ukupno 200 miliona dinara.

Pomenuta grupa građana traži da sama odredi naknadu. Ovakav odnos može da prinudi izvođača radova da, zbog blokade mehanizacije i ljudstva, zatraži naknadu štete koja bi dnevno državu Srbiju i poreske obveznike mogla da košta i do 20.000 evra.

To nije u javnom interesu Srbije, ali neće zaustaviti ni izgradnju Koridora, navode u Putevima Srbije. Na potezu od Davidovca do Donjeg Neradovca, dosad je otkupljeno više od 500 parcela. Vlasnici njiva i voćnjaka dobiće 700 dinara po metru kvadratnom.

"Novac je obezbeđen iz republičkog budžeta. Putevi Srbije procenjuju vrednost zemljišta, a mi samo radimo papirologiju u vezi sa eksproprijacijom", kaže Jovan Stošić, načelnik Sekretarijata za urbanizam u gradskoj upravi u Vranju.

Stošić procenjuje da su vlasnici dobili "dobru cenu". Oni iz okoline Preševa i Bujanovca dobili su, posle dugih pregovora, 10 evra po kvadratnom metru. Istovremeno, plodne oranice u Vojvodini koštaju samo nekoliko stotina dinara.

Problem bi, prema rečima našeg sagovornika, mogao biti potez od Donjeg Neradovca do Ribinca, koji se nalaze na samo četiri kilometra od Vranja. Koridor 10 prolazi posred sela, što znači da treba da bude srušeno barem tridesetak kuća.

Seljani Ribinca svesni su da je autoput važniji od njihove imovine, ali nisu zadovoljni ponudom države. "Ponudili su nam placeve u Babinoj Poljani, koja je odavde udaljena skoro 40 kilometara. Pošto smo to odbili, komisija za zamenu ponudila nam je poljoprivredno zemljište po 450 dinara za metar kvadratni", kažu meštani Ribinca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: