Grejanje će biti papreno

Grejanje bi ove zime za građane moglo da bude veoma skupo, jer najave poskupljenja energenata sustižu jedna drugu.

Izvor: Blic

Utorak, 28.09.2010.

09:48

Default images

Iz Srbijagasa poručuju da već u februaru neće biti gasa ukoliko ne poskupi bar 18 odsto, a iz Elektroprivrede Srbije najavljuju da bi zbog velike potrošnje struje morali da se okrenu uvozu.

Ukoliko gas poskupi, trebalo bi očekivati i skuplje centralno grejanje, a toplane već muku muče sa naplatom i plaćanjem energenata dobavljačima.

Ako je neko pomislio da će kupovinom nekoliko tona uglja u poslednjem trenutku moći da reši problem, prevario se. Na stovarištima širom Srbije već duže vlada nestašica.

Iako je zima praktično na pragu, pitanje problema toplana i odluka o ceni gasa tek se očekuju. Vlada Srbije, Toplane, Srbijagas i Naftna industrija Srbije, trebalo bi da narednih dana nađu rešenja za snabdevanje gasom i mazutom u predstojećoj grejnoj sezoni, s obzirom na to da mnoge toplane nisu izmirile dugove. Takođe, Vlada će tek za desetak dana odlučivati o poskupljenju gasa.

To je najavio ministar energetike Petar Škundrić, ali nije mogao da precizira koliko će poskupljenje iznositi i kada će stupiti na snagu. On je istakao da je najvažnije da su toplane za daljinsko grejanje pripremljene za predstojeću zimsku sezonu, a Vlada će sa lokalnim samoupravama sistemskim merama omogućiti redovno snabdevanje energentima onih toplana koje nisu u mogućnosti da to same urade.

Odgovarajući na pitanje da li će poskupljenje gasa biti ugrađeno u cenu daljinskog grejanja, Škundrić je rekao da je jedino logično i ekonomski opravdano da se cena energenata veže za cenu grejanja.

Ako je cena i isporuka gasa toplanama u proteklih nekoliko nedelja bila u žiži javnosti, o drugom energentu koji je neophodan toplanama, mazutu, malo se pričalo. A problem postoji i ovde. Toplane duguju NIS-u više od 400 milina dinara za ovaj energent, a tek treba postići dogovor o ceni za narednu sezonu, kao i o rokovima plaćanja.

Škundrić je podsetio da su u julu na sastanku predstavnika Udruženja toplana i NIS-a dogovorene garancije za normalno snabdevanje toplana mazutom.

Za pet-šest toplana koje nisu u mogućnosti da obezbede instrumente plaćanja ili potrebne garancije, Vlada će pronaći rešenje zajedno sa njima da im se obezbede potrebne količine mazuta za ovu grejnu sezonu”, naveo je on. Ipak, čini se da je stanje u pojedinim gradovima, kada je u pitanju centralno grejanje, mnogo više zabrinjavajuće nego što to ministar tvrdi. Od 43 toplane u Srbiji, za predstojeću grejnu sezonu samo beogradska i novosadska su ugovorile isporuku mazuta. Kako navode u NIS-u prednost u isporukama mazuta imaće toplane koje uredno izmiruju svoje obaveze.

Primarni interes NIS-a u isporuci mazuta jeste garancija da će isporučena roba biti plaćena. NIS je spreman da energente dostavi odmah po ispunjenju svih ugovornih obaveza”, kažu u ovoj kompaniji i dodaju da je NIS odblokirao račune, odnosno povukao menice toplana koje su puštene u cilju naplate potraživanja iz prethodnih godina, kako bi im omogućio da se blagovremeno pripreme za predstojeću grejnu sezonu.

Milovan Lečić iz Udruženja toplana kaže da će toplane nastojati da grejnu sezonu počnu 15. oktobra.

Ostalo je da se usaglasimo sa NIS-om oko nabavke mazuta. Ali mi ne možemo da ispunimo njihove zahteve, mislimo da je to nemoguće”, navodi Lečić i dodaje da će mnoge toplane sa početkom grejanja imati probleme. “To će najviše biti kod onih koje koriste mazut”, ističe Lečić i dodaje da još nema precizan podatak koje su toplane koje su ostale bez mazuta.

Ipak, zna se da velike probleme imaju toplane u Novom Pazaru, Priboju, Trsteniku, Majdanpeku. Direktor novopazarske Gradske toplane Bojan Biočanin izjavio je da građani i privreda duguju tom javnom preduzeću 50 miliona dinara.

Suočeni smo sa velikim dugovima i apelujem na dužnike da ih izmire kako bi mirno dočekali zimu”, rekao je Biočanin i dodao da je račun Gradske toplane šest meseci u blokadi, čime je usporen i onemogućen remont toplovoda.

Valjevska „Toplana“ ima zaliha mazuta za 15 dana grejanja, dok će krajem oktobra biti naručene nove količine tog energenta. Očekuje se da u ovom gradu grejanje poskupi za devet dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: