Oduzeta imovina u slučaju PIK Zemun

Nekadašnjim direktorima PIK Zemun odlukom beogradskog Višeg suda privremeno je oduzeta imovina, za koju nisu dokazali da su je zakonito stekli.

Izvor: Novosti

Utorak, 28.09.2010.

00:13

Default images

Imovina je oduzeta i osobama koje su sa njima optužene za zloupotrebu službenog položaja u prodaji zemljišta ovog bivšeg srpskog giganta.

Imovina je oduzeta od okrivljenih Lazara Ružića, Milorada Đokića, Rajka Mandića, Dejana Kranjčevića, Đorđa Božića, Nebojše Avlijaša i Petra Munćana.

Bez imetka su ostali i vlasnici - treća lica (na koje je imovina preneta) - Goran Mandić, Miodrag Kranjčević, Milan Božić, Vera Božić, Biljana Zoranović-Avlijaš, Božica Munćan i Miloje Munćan. Direkcija za sprečavanje pranja novca oduzela je milion evra koje je Nada Božić, supruga Đorđa Božića, dala za kupovinu preduzeća Zobnatica. Sudskom odlukom oduzeto je više stotina hektara oranica u Vojvodini i u okolini Beograda, zatim akcije u preduzećima Žitopromet iz Zaječara, Silos Jakovo, Žitoprodukt iz Zrenjanina, Luksol iz Zrenjanina i nekoliko automobila ("škoda", BMW, "mercedes").

Država je novi vlasnik stanova u beogradskoj Ulica kneza Miloša (64 kvadratna metra), kao i u zemunskim ulicama Miće Radakovića (74) i Cara Dušana (52), ali i kuće u Sečnju i Novim Banovcima... Takođe su im blokirani računi u više banaka i ispražnjeni sefovi.

Privremeno oduzeto zemljište uglavnom je stečeno na osnovu ugovora o prenosu prava korišćenja između PIK Zemun i okrivljenih. Zanimljive su i parcele stečene sa zadrugom Jedinstvo, a po ugovoru o ustupanju potraživanja između AD "Plava tačka" i "Alfakom enterprajz" iz Njujorka.

Lazar Ružić, nekadašnji predsednik Upravnog odbora PIK Zemun, uhapšen je krajem novembra 2007. godine. Lisice na ruke tada su stavljene i bivšem direktoru ovog kombinata Miloradu Đokiću, Rajku Mandiću, šefu odseka unutrašnje fitosanitarne inspekcije u Ministarstvu poljoprivrede, Dejanu Kranjčeviću, Đorđu Božiću, vlasniku firmi Georgelend i Silos Jakovo, kao i sudskom veštaku Petru Munćanu.

Optužnica protiv njih podignuta je krajem maja 2008. godine jer su zloupotrebom službenog položaja otuđili 33,68 hektara zemljišta PIK Zemun. Tužilaštvo tvrdi da su Ružić, Đokić, Mandić i Kranjčević krajem januara 2002. to zemljište prodali Božiću, koji je znao da će ono biti preimenovano u gradsko građevinsko zemljište, za 36 miliona dinara, čime je zaradio 1,3 milijarde dinara.

Prema onome što se navodi u optužnici, odluka o prodaji doneta je bez saglasnosti UO, bez procene vrednosti zemljišta, javnog oglašavanja i prikupljanja ponuda. Tvrdi se da je sačinjena lažna dokumentacija na osnovu koje se Božić u februaru 2004. godine uknjižio kao vlasnik građevinskog zemljišta.

Optužnicom je obuhvaćen i advokat, zastupnik PIK Zemun, Nebojša Avlijaš. On je sa Kranjčevićem i Munćanom ugovorio da će Božićevom Silosu Jakovo preduzeće PIK Zemun dati menice, na osnovu kojih će, zbog blokade računa, to preduzeće dobiti pravo trajnog korišćenja poljoprivrednog zemljišta.

Na osnovu tog ugovora, Božić je u aprilu 2006. godine u tadašnjem Četvrtom opštinskom sudu uknjižio plenidbu 210 hektara poljoprivrednog zemljišta i zaradio oko dve milijarde dinara.

Malverzacijama u slučaju PIK Zemun bavila se detaljno i ekipa Reakcija B92 u emisiji "Svačija zemlja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: