Škundrić: Razmisliti o nuklearkama

Srbija očekuje formalan predlog Bugarske za učešće u izgradnji Nuklearne elektrane "Belene", izjavio je srpski ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.09.2010.

12:35

Default images

"Nakon analize te ponude Vlada Srbije će doneti odluku da li će učestvovati u nuklearki 'Belene'", rekao je Škudrić.

Kako je dodao, postoji mogućnost da će Bugari u taj energetski projekat uključiti i druge zemlje, kao što su Rusija i Kina.

Istovremeno, direktor ruske državne kompanije Rosatom Sergej Kirienko izjavio je da Rusija smatra da će do kraja godine usaglasiti sa Bugaskom plan akcije izgradnje nuklearke Belene.

Očekujem da sasvim uskoro bude obnovljena izgradnja nuklearke. Sa bugarskom Vladom već su postignuti neophodni dogovori i nadamo se da će do kraja godine biti usaglašen i konkrean plan akcije“, izjavio je Kirienko tokom posete Kini.

Škundrić je istakao da Srbija mora ozbiljno da razmisli o učestvovanju u nuklearnim projektima proizvodnje električne energije, jer će se, kako je naveo, rezerve uglja istrošiti za 50 do 70 godina. U Srbiji se trenutno 62 odsto struje dobija iz uglja, podsetio je Škundrić.

Očekujem da sasvim uskoro bude obnovljena izgradnja nuklearke. Sa bugarskom Vladom već su postignuti neophodni dogovori i nadamo se da će do kraja godine biti usaglašen i konkrean plan akcije“, izjavio je Kirienko tokom posete Kini. Poziv Srbiji da učestvuje u izgradnji nuklearke u Bugarskoj izneo je bugarski premijer Bojko Borisov tokom posete Srbiji 26. aprila ove godine. Borisov je u aprilu 2010. godine predložio Srbiji da učestvuje u izgradnji elektrane Belene, a vlasti u Beogradu su o finasiranju tog projekta razgovarali sa Kineskom razvojnom bankom CDB.

Izgradnja nuklearke Belene prvobitno je započeta 1981. godine, ali je obustvljena 10 godina kasnije zbog problema sa finansiranjem, radovi su obnovljeni u jesen 2008. godine. Cena, na koju su Atomstrojeksport i Nacionalna energetska korporacija Bugarske potpisali ugovor, fiksirana je na 3,997 milijardi evra, a sporazumom je predvidjena i formula po kojoj bi bilo moguće izvesti njenu korekciju.

Bilo je planirano da prvi kilovati električne energije poteknu 2015. kada prema planu treba da bude završen i prvi reaktor, jačine hiljadu megavata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: