Đilas: Kinezi neozbiljno traže pare

Izgradnja mosta Zemun-Borča još nije ni počela, a kineski investitori pokazali su neozbiljnost jer na vreme nije urađen ni idejni projekat, kaže Dragan Đilas.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.09.2010.

00:05

Default images

Pored gradonačelnika, saradnjom sa kineskom kompanijom "Čajna road and bridž korporejšn" nezadovoljni su i u Saobraćajnom institutu CIP.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je zbog toga najavio mogućnost da most gradi i neka druga kompanija, ukoliko kineska CRBC ne počne da poštuje postavljene rokove.

Iako mediji u Srbiji ovih dana uglavnom govore o kašnjenju sa idejnim projektom za most Zemun-Borča, u Saobraćajnom institutu CIP kažu da su oni svoje deo posla završili.

Direktor CIP-a, Milutin Ignjatović priznaje da kineska strana kasni sa projektnom dokumentacijom.

„Urađen je i predat idejni projekat. Revizija je trebalo da bude završena, međutim revidenti traže cenu. To Kinezi neće da daju. Ja sad upravo dajem odgovor da kineska kompanija ne želi da da cenu, što je njihovo pravo. Oni su ugovorili kreditom ukupni iznos od 170 miliona evra, i za projektnu dokumentaciju i za most, saobraćajnice... Mi treba da dobijemo klauzulu da je projekat potpuno validan“, objašnjava on.

Saobraćajni institut CIP je spreman da uradi kompletnu projektnu dokumentaciju za izgradnju mosta od Zemuna do Borče u Beogradu, ukoliko svoj deo posla ne bude završila kineska kompanija“, naveo je Ignjatović. Što se tiče primedbi kineskim investitorima, njih ponavlja i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. On navodi da zamerke koje su date kineskim investitorima još nisu otklonjene, i da su zbog toga rokovi probijeni.

Dodaje i to da su pravila koja se tiču gradnje u Beogradu ista za sve i da se neće položiti avans od 35 posto, jer je za most na Adi avans bio samo 10 posto i to je uglavnom procenat koji se plaća.

„Nema govora o avansu od 35 posto, mi smo za most na Adi platili avans od 10 posto. To su pravila koja postoje, nebitno da li neko dolazi iz Kine, Austrije, Slovenije... Nema glavnog projekta dok se ne uradi idejni, nema eksproprijacije bez glavnog projekta. To su sve stvari koje pokazuju da kineska kompanija treba da pokaže malo veći stepen ozbiljnosti i odgovornosti za ogroman posao koji su dobili, za ogroman iznos para koje su Beograđani i građani Srbije platiti da bi taj most bio gotov“, navodi gradonačelnik.

U pismu koje je gradonačelnik Đilas poslao, on navodi da grad Beograd ovakav razvoj događaja ne može da prihvati. U njemu se, između ostalog navodi da je stav Beograda da se moraju poštovati ugovorena dinamika realizacije projekta i ugovornih obaveza.

"Očekujem da u nekoliko narednih meseci ti radovi budu intenzivirani i da rokovi koji su dogovororeni ipak na kraju počnu da se poštuju. Ukoliko se ne poštuje moj stav, bez obzira kakav smo papir sa kim potpisali, onda ćemo ići u izmene tog ugovora i da vidimo da li će neko drugi graditi taj most" , naveo je Đilas.

Kinezi nedavno prevareni za zemljište

Ekonomski analitičar i konsultant za strane investicije Mahmud Bušatlija podseća da se pre nekoliko nedelja saznalo da su kineski investitori platili sedam miliona evra za 13 hektara u blizini auto puta Beograd - Novi Sad, i ostali i bez zemljišta i bez novca.
„Mora se voditi računa i o tome da je situacija bitno promenjena činjenicom da je došlo do jedne ozbiljne prevare jedne kineske firme, kao i o tome da Kina u inostranstvu nastupa kao država. Dakle, i sve njene firme koje su sa sedištem u Kini potpadaju pod državni režim nastupa. Tako da taj problem sa prevarom jedne kineske firme može da ima nekog značaja i u daljem razvoju saradnje sa Kinom, pa i oko ovog mosta u Zemunu“, upozorava Bušatlija.

Kamen temeljac za most Borča-Zemun postavljen je sredinom jula ove godine, u blizini Novosadskog auto puta, gde će prolaziti deo pristupnih saobraćajnica koje će voditi na sam most. Ugovor o izgradnji vredan je 170 miliona evra.

Rok otplate kredita je 15 godina, sa počekom od tri godine i fiksnom kamatom od tri odsto godišnje, a ugovorom je predviđeno da će u tom poslu sa ne manje od 45 odsto učestvovati domaća građevinska preduzeća i proizvođači građevinskog materijala.

Izgradnja će se finansirati iz kredita kineske Eksim banke - 85 odsto i Nacionalnog investicionog plana - 15 odsto, dok će troškove eksproprijacije i tehničkih priprema snositi Grad Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

111 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: