Srbija i Srpska grade HE na Drini

Elektroprivreda Srbije (EPS) i Elektroprivreda Republike Srpske (EPRS) potpisale su sporazum o gradnji hidroenergetskih postrojenja na srednjoj Drini.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 16.09.2010.

16:24

Default images

Sporazum podrazumeva zajedničko finansiranje izgrade studije opravdanosti i uticaja na životnu sredinu.

Kako je rečeno, sporazum predstavlja nastavak saradnje vlada dve zemlje u energetici, čiji su predstavnici u aprilu potpisali i sporazum o saradnji i sporazum o izgradnji tri HE na srednjoj Drini.

Direktorka EPRS-a Branislava Milekić je kazala da su dosadašnja istraživanja pokazala da bi se na delu srednje Drine mogla graditi hidroenergetska postrojenja snage 300 megavati koji bi proizvodili 1.200 gigavat sati električne energije.

Procenjuje se da bi ukupna investicija bila oko 819 miliona evra a da bi se gradila postrojenja na četiri ili pet lokacija, ali o tome će se odluka doneti nakon izrade dokumentacije. Očekuje se da će prvi kilovat sati iz tih hidroelektrana biti proizvedeni tek 2016. godine.

Prvobitno je bila planirana izgradnja tri objekta na tri lokacije, Rogačica, Tegare i Dubravice, ali, kako je rekao direktor EPS-a Dragomir Marković, očekuje se da će biti potrebno da se grade na najmanje četiri pet lokacija.

Miletićeva je podsetila da su EPS i EPRS potpisale 2008. godine protokol o saradnji o izgradnji hidroelektrana na gornjoj Drini – Buk Bijela, Foča, Paunci i Sutjeska, a da je ukupna vrednost tog projekta 435 miliona evra.

Prema njenim rečima, u toku je izrada studije opravdanosti a objavljen je javni poziv za izbor strateškog partnera koji bi učeštvovao u izradi tog projekta.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Italije Stefano Salja, koji je prusustvovao potpisivanju, podsetio je da je Italija zainteresovana da uzvozi struju sa Balkana i da su se sve zemlje EU obavezale da će do 2020. godine koristiti 20 odsto energije iz obnovljivih izvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: