Na sud zbog neplaćenih doprinosa

Ako 15 dana od prijema opomene poslodavac ne podnese dokaz Fondu PIO da je uplatio obaveze za radnike, ide zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Izvor: Politika

Četvrtak, 16.09.2010.

12:49

Default images

Poslodavcima koji ni posle pet meseci od isteka roka nisu Fondu PIO podneli dokaz o uplatama doprinosa za svoje radnike, od 1. septembra počele su da stižu opomene.

"Ako se ni tada ne pojave sa dokazima počinje podnošenje prekršajnih prijava nadležnom sudu", potvrdio je Vladimir Stanković, direktor Sektora za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

"Zbog problema u naplati doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, koji ozbiljno otežavaju funkcionisanje sistema, Fond je odlučio da pokrene i prekršajne postupke zbog nepodnošenja prijava (M-4)", kaže on i dodaje da je predviđeno da poslodavci ove obrasce, podnose do 30. aprila tekuće godine za prethodnu kalendarsku godinu. Penzijski fond je izašao u susret poslodavcima koji nisu na vreme izvršili ovu obavezu time što je rok za podnošenje prijava produžio do kraja avgusta. Uprkos tome, i dalje postoje oni koji to nisu učinili i na čije adrese Fond sada da šalje pisane opomene, kategoričan je Stanković.

On ističe da se nepodnošenje prijava o uplatama doprinosa smatra prekršajem za koji su predviđene novčane kazne – od 10.000 do 800.000 dinara za pravna lica, odnosno od 5.000 do 400.000 dinara za poslodavce koji su fizička lica i od 2.500 do 50.000 dinara za odgovornog radnika kod poslodavca.

Sud je taj koji će odlučivati o uslovima za novčano kažnjavanje, objašnjava Stanković, dodajući da bi ovakva procedura zaposlenima trebalo da uliva nadu da bi od sada poslodavci trebalo da budu savesniji i efikasniji u podnošenju prijava na osnovu kojih se kasnije utvrđuje visina penzije.

Svim filijalama upućen je materijal s instrukcijama za preduzimanje pojedinačnih koraka kao i obrasci opomena i obrasci zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, kaže Stanković i dodaje da će se na isti način postupati i u narednim godinama.

Treba imati u vidu, napominje, da pokretanje prekršajnog postupka za nedostavljanje prijava za ranije godine, dakle pre 2009, nema svrhu s obzirom na to da je Zakonom o prekršajima propisano da se prekršajni postupak ne može pokrenuti ako protekne jedna godina od dana kad je prekršaj učinjen.

Pri tome treba imati u vidu da su u nadležnosti Poreske uprave pre svega instrumenti prinude za plaćanje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, dok Fond samo vrši evidenciju i registrovanje tih podataka, zaključuje Stanković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: