Nema više puteva bez dokumentacije

Ministarka za NIP Verica Kalanović ne oseća se odgovornom za stanje infrastrukture u Srbiji jer se u prethodnom sazivu vlade nije bavila infrastrukturom.

Izvor: B92

Petak, 10.09.2010.

11:20

Default images

Ona najavljuje i da će zbog nedostatka projektne dokumentacije na kojoj se nije radilo 10 godina iz NIP-a biti izdvojeno 10 odsto sredstava,

"Nažalost, prethodnoj vladi to nije bio prioritet. Važnim ulaganjem u infrastrukturu tretirani su projekti koji su svakodnevno otvarani a predstavljaju „važne relacije” od tri šljive do dve kuće. Kada je Koridor 10 definisan kao prioritet, u budžetu je bilo manje sredstava nego u prethodnom periodu. U međuvremenu smo prošli kroz svetsku ekonomsku krizu. Ali, nije samo novac problem. Neosposobljen tehnički kadar na svim nivoima je takođe prepreka. U opštini Bela Palanka, kuda prolazi Koridor 10, ljudi iz Beograda su tehnički radili poslove eksproprijacije, jer lokalna administracija za nije imala kapacitet", tvrdi Kalanovićeva.

Ona napominje i da je u prošlom sazivu vlade kao državni sekretar u Ministarstvu ekonomije bila zadužena za regionalni razvoj i da se nije bavila infrastrukturom,

"Tako se i ne osećam odgovornom za delovanje u toj oblasti. Verujem da se vi kao i građani još uvek dobro sećate ko je bio ekspert za otvaranje puteva od dve šljive do tri kuće u prošloj vladi", podseća Kalanovićava. Kalanovićeva je kazala i da će se u toku sledeće godine raditi na izgradnji preostalih deonica na Koridoru 10 kroz Srbiju.

Kalanovićeva je dodala da će budžet NIP - a u 2011. biti bar 30 odsto veći u odnosu na ovogodišnji, koji iznosi 15,5 milijardi dinara.

"Očekujem da će budžet biti bar 30 odsto veći u odnosu na ovogodišnji, koji iznosi 15,5 milijardi dinara. NIP nije potrošnja. Naprotiv. Dinar uložen u infrastrukturu vraća se višestruko. Naši sagovornici iz MMF-a nikada nisu postavili pitanje zašto je budžet NIP-a toliki. Oni čak smatraju da treba da bude veći. Ali, zato, uvek postavljaju pitanje za šta se sve troši i kakva je realizacija projekata", kaže Kalanović.

Na komentar da je za dve godine ove vlade izgrađeno samo 28 kilometara autoputa u punom profilu Kalanovićeva navodi da je bilo pono problema.

"Po osnivanju ove vlade i definisanju Koridora 10 i Koridora 11 kao prioriteta, koje je neophodno što pre izgraditi, suočili smo se sa dva problema. Nismo imali projektovan ni jedan kilometar autoputa, ni započetu eksproprijaciju. To su razlozi zbog kojih se ovoliko kasni. Nažalost, priprema složenih projekata traje dugo i bez nje nema onoga što se vidi golim okom, a to su izgrađeni kilometri autoputa. Za Koridor 10 smo je završili, a za Koridor 11 je ubrzano radimo", navodi Kalanović.
Komentarišući činjencu da su radovi na Koridoru 11 počeli bez tehničke dokumentacije, projekta i rešenog imovinskog pitanja Kalanovićeva kaže i da se zalaže za to da ubuduće svi projekti finansirani iz Nacionalnog investicionog plana moraju da budu zasnovani na rešenim imovinskim odnosima i spremnoj tehničkoj dokumentaciji.

"Mogu da opravdam brzinu i nameru ministra Mrkonjića time što je za jedan deo autoputa Ub – Lajkovac završena eksproprijacija, a moguće je i fazno izvoditi radove. Ali je praćenje mnogo teže i dolazi do nemilih situacija – radovi počnu, pa stanu. Na kraju, realizacija projekta bude sporija nego u slučaju da smo sačekali da sve bude rešeno pre početka izvođenja radova", navodi Kalanovićeva.

Ministarka kaže i da može da isprati projekte Ministarstva za infrastrukturu, koji se realizuju kroz NIP.

"Ali, za ono što su ambicije i planovi Ministarstva za infrastrukturu morate da pitate ministra Mrkonjića", navodi Kalanivićeva.

Prema njenim rečima lokalne samouprave koje od 15 septembra hoće da konkurišu za nove projekte mogu da se nadaju strožim kriterijumima.

"Uz prijavu i opis dokumentacije, moraće da dokažu da je infrastrukturni projekat kojim konkurišu za sredstva iz NIP-a zaista prioritet. On mora da bude opravdan brojem korisnika i podrškom ekonomskom razvoju. Most na Moravi kod Svilajnca možda nije most preko koga prolazi najviše ljudi, ali ga koriste tri investitora koji će zapošljavati veliki broj ljudi. Za njihovo normalno funkcionisanje i konkurentnost, on je više nego potreban", navodi Kalanovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: