Rampa za srpsku robu na Kosovu

Srpski proizvođači otežano isporučuju robu u albanski deo Kosova i Metohije. Vlasti u Prištini traže posebne veterinarske dozvole.

Izvor: B92

Petak, 10.09.2010.

00:06

Default images

Isporuka robe iz Srbije na Kosovo i Metohiju (KiM) u prvih sedam meseci ove godine, u odnosu na isti period lane povećana je za 14,6 odsto i iznosi 210 miliona dolara, kažu u Birou za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije.

Istovremeno, naše nabavke sa KiM u tom periodu iznosile su 1,6 miliona dolara i veće su za 36,7 odsto u odnosu na isti period 2009. godine. Tako je u robnoj razmeni sa Kosovom ostvaren suficit od 208,3 miliona dolara.

Najčešće na Kosovo plasiramo energente, električnu energiju, naftu, dizel, pšenicu, ali i građevinski meterijal, keramičke pločice, kućnu hemiju, nameštaj, papir, prehranu - brašno, ulje, konditore, mleko...

Nevena Veselinović, iz Imleka, kaže da je izvoz na Kosmet veoma otežan od septembra prošle godine. "Izvozimo samo u taj takozvani srpski deo, jer za ostalo traže veterinarske dozvole kosovskih inspekcija, koje Srbija pravno ne priznaje. Kada je krenuo, izvoz je pretendovao da se razvija, ali sada izvozimo simbolične količine i to ide vrlo slabo", kaže Veselinovićeva.

Mitar Pržulj, savetnik u Birou za regionalnu saradnju PKS, kaže da postoje problemi sa isporukama mleka i mlečnih proizvoda. "Imlek je smanjio isporuke zbog teškoća oko pribavljanja pojedinih veterinarskih uverenja", objašnjava on. Inače, porez na dodatu vrednost (PDV) na KiM je 15 odsto za svu robu, bez obzira na njeno poreklo. Ne naplaćuje se na uvoz farmaceutskih proizvoda, instrumenata i aparatura za hirurgiju i robe za humanitarne potrebe.

Prema informaciji Privredne komore KiM, sa sedištem u severnom delu Kosovske Mitrovice, za robu iz Srbije ne plaća se PDV, već samo Unmikova taksa. Roba iz Srbije ima tzv. evidencioni list, na koji se na administrativnoj granici sa KiM stavlja pečat kojim se roba oslobađa PDV. Na taj način se izbegava dvostruko oporezivanje.

"Promet robe sa Srbijom je slobodan, bez naplata carina od Unmika, ako je roba srpskog porekla. Ako se uvozi roba na KiM iz trećih zemalja, koja je ocarinjena u Srbiji, naplaćuje se carina od 10 odsto", kažu u PKS.

"Robni promet je, uglavnom, jedini oblik ekonomske saradnje između Srbije i Kosova, koji ima rastući trend, jer kupci na KiM visoko vrednuju naše poznate brendove", ističe Pržulj i dodaje da se ne beleži sav promet robe, već ima i neregistrovanih proizvoda, odnosno “sivih tokova” razmene (cigarete, benzin, lekovi, hrana, cement i drugi artikli koji u malim količinima imaju veliku vrednost).

Inače, za sada je samo vranjski Simpo otvorio dva prodajna objekta na tamošnjem tržištu. Ostale kompanije za sada samo prodaju robu i u neko dogledno vreme planiraju da otvore predstavništva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: