Neustavna odredba o konverziji

Ustavni sud je utvrdio da je neustavna odredba Zakona o planiranju i izgradnji kojom je regulisana konverzija prava korišćenja nepokretnosti u pravo svojine.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.09.2010.

19:44

Default images

Zahvaljujući ovoj odluci Suda, mogu da odahnu svi građani o čijem zahtevu za konverziju na određenim nepokretnostima nadležni opštinski organ nije doneo odluku u propisanom roku od godinu dana, koji ističe 11. septembra ove godine.

Inicijativu za ocenu ustavnosti odredbi člana 104. stav 4. Zakona o planiranju i izgradnji podneo je Petar Šijan iz Beograda 19. februara, a Ustavni sud je uvrstio na dnevni red prema prioritetu imajući u vidu da bi njenom primenom mogle nastati teške štetne posledice.

Osporenim odredbama zakona propisano je da se pravo korišćenja na neizgrađenom građevinskom zemljištu u državnoj svojini može konvertovati u pravo svojine uz nakanadu tržišne vrednosti tog zemljišta u momentu konverzije.

Ukoliko, međutim, nadležni opštinski organ za imovinsko pravne poslove najdalje godinu dana od stupanja zakona na snagu ne donese odluku o konverziji, onda po službenoj dužnosti utvrđuje da je pravo korištenja prestalo i nekretnina, odnosno zemljište postaje svojina jedinice lokalne samouprave.

To znači, da bez obzira da li ispunjava uslove, pravo na konverziju može da ostvari samo ono lice čiji zahtev nadležni opštinski organ i ministarstvo nadležno za finansije, kao drugostepeni organ, reše u propisanom roku, istakla je sudija izvestilac Vesna Ilić Prelić.

Ustavni sud je ocenio da zakonom propisana konverzija prava na korištenje u pravo svojine može biti ograničena rokom za podnošenja zahteva, ali ne može zavisiti od efikasnosti nadležnih opštinskih organa koji odlučuju o zahtevu za konverziju.

Sud je zaključio da se osporenim zakonskim rešenjem povreduje Ustavom zajamčeno pravo na mirno uživanje svojine i druga imovinska prava, kao i nacelo jednakosti svih pred Ustavom i zakonom.

Odredba člana 104. stav 4. Zakona o planiranju, koja nije u saglasnosti sa Ustavom, prestaće da važi danom objavljivanja Odluke Ustavnog suda u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: