Od države građevini 10 mlrd. dinara

Vlada Srbije je odobrila 117 projekata koji će biti finansirani sredstvima za podsticaj građevinskoj operativi vrednih 10 milijardi dinara.

Izvor: Beta

Četvrtak, 09.09.2010.

16:43

Default images

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić kaže da Vlada namerava da u 2011. godini uposli sve građevinske radnike.

Namera Vlade je da veštački podstakne tražnju za stambenim i drugim objektima i pomogne građevinskoj industriji koja je zbog krize zabeležila pad od gotovo 50 odsto, naveo je Dulić.

On je dodao da je do sada za podsticaj građevinskoj industriji obezbeđeno 12,6 milijardi dinara. Od te sume, kako je objasnio, oko šest milijardi dinara je vrednost projekata u Vojvodini, 4,3 milijarde dinara za projekte u Beogradu i 2,6 milijardi dinara u ostalom delu Srbije.

Novac za podsticaj domaćim građevinskim firmama se obezbeđuje kreditima poslovnih banaka u iznosu od 80 odsto, a preostalih 20 odsto u jednakom delu obezbeđuju država i naručilac projekata, što su uglavnom lokalne samouprave. Krediti bankama se vraćaju u roku od pet godina, a po 50 odsto ih otplaćuju država i naručioci projekata.

Ministar je naveo da su među značajnijim projektima završetak mosta na Savi kod Obrenovca, gradskog stadiona u Nišu, nekoliko škola, stambeni i kulturni objekti, brane od poplava i nekoliko objekata namenjenih obrazovanju, pravosuđu i unutrašnjim poslovima.

Izvođači radova će se angažovati raspisivanjem javnih nabavki na kojima će se prijavljivati najmanje 10 ponuđača. Konačni izbor obavljaće se direktnom pogodbom, pri čemu se očekuje da će cena izgradnje objekata biti i do 30 odsto niža od početne.

Komentarišući štrajk upozorenja gradjevinske operative, Dulić je rekao da Vlada nema neizmirenih dugovanja prema građevinskoj industriji i podsetio da je u prvoj godini mandata Vlada izmirila više od 300 miliona evra duga prema putarima.

"Dugovi postoje na lokalnom nivou jer su lokalne samouprave počele građevinske projekte koje više ne mogu da finansiraju, zbog negativnih efekata svetske krize i taj problem tek treba rešiti", rekao je Dulić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: