Cene će nas mučiti do kraja godine

Sve do kraja godine postojaće velika neizvesnost oko kretanja cena, a pre svega onih koje su pod ingerencijom države.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.09.2010.

14:49

Default images

Ekonomski analitičar Instituta za tržišna istraživanja IZIT Saša Đogović navodi da su u pitanju cene gasa, električne energije, komunalnih usluga i drugih.

On je rekao da se može računati sa daljim pooštravanjem kreditno- monetarne politike, uz napomenu da je NBS već povećala referentnu kamatnu stopu za 0,5 odsto, ali da će dejstvo tih mera biti ograničeno, jer se inflacione tenzije nalaze na drugoj strani, koja je dovela do povećanja cena u avgustu.

Đogović je istakao da se razlozi za pravi „cunami cena“ tokom avgusta nalaze manjim delom na strani tražnje, a većim delom su posledica strukturnih problema privrede, uticaja vezanih za klimatske prilike, ali i kartelskog ponašanja i neefikasnosti države.

Bitni razlozi su nepostojanje strategije poljoprivrednog razvoja, neadekvatna politika subvencija i premiranja koja dovodi do stalnog zaostajanje poljoprivrede i njenog konkurentskog položaja u odnosu na okruženje, što je, uz nepovoljne vremenske prilike, dovelo do manje ponude proizvoda.

"Rast troškova proizvodnih inputa uslovio je rast finalnih cena, pri čemu je velikog uticaja imalo i kartelsko i monopolsko ponašanje pojedinih učesnika na tržištu, gde se u datim okolnostima pod izgovorom trzišne situacije nastoji progurati i dodatni interes za ostvarivanje ekstraprofita", kazao je Đogović.

Napominjući da postoji nastojanje da se „kroz mala vrata kreira veća cena“, od one koju bi tržište u normalnim uslovima diktiralo, Đogović je rekao da je do toga došlo zato što su državne institucije neefikasne i kasno reaguju.

On je istakao i da se postavlja pitanje koja je uloga Republičkih robnih rezervi, koje praktično predstavljaju pasivnog posmatrača, a reaguju tek kad se nešto desi, a onda je već kasno.

Đogović je ukazao na još jedan bitan razlog talasa poskupljenja - a to je depresijacija domaće valute, koja je povećala cene uvezenih proizvoda i proizvodnih inputa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: