Srbija u zoni visoke zaduženosti

Prema proceni Instituta za tržišna istraživanja IZIT, Srbija se već nalazi u zoni visoke zaduženosti, mereno odnosom ukupnog spoljnog duga prema BDP-u.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 09.09.2010.

14:45

Default images

Direktor IZIT-a Miloje Kanjevac kaže da je odnos spoljnog duga prema BDP-u 78,1 odsto i bliži se gornjoj granici od 80 odsto koja označava 0zonu visoke zaduženosti.

„Ali, to je u uslovima kada se BDP obračunava u tekućim cenama, što znači da je BDP veštački naduvan, pa je realnije da je Srbija već visoko zadužena“, smatra on.

Kanjevac je kazao da je spoljni dug Srbije 2,6 puta veći od ukupne vrednosti izvoza, dok odnos od 2,2 puta predstavlja granicu za ulazak u zonu visoke zaduženosti.

On je dodao da je u odnosu na stanje s kraja prošle godine spoljni dug u junu, izražen u dolarima, bio manji za 11,4 odsto, što je „samo optička varka, kao posledica jačanja dolara tokom 2010. godine“.

Kada se gleda u evrima, spoljni dug Srbije porastao je sa 22,79 milijardi na 23,83 milijarde, odnosno 4,6 odsto.

Generator rasta spoljnog duga je javni sektor, čiji dug je povećan sa oko 10 milijardi dolara u maju na 10,2 milijarde u junu. U odnosu na decembar smanjen je za 2,2 odsto, ali to proističe samo iz kursnih razlika, objasnio je on, dodajući da je izraženo u evrima, spoljni dug javnog sektora porastao za čak 15,5 odsto.

On je kazao da je privatni sektor povećao zaduženost sa majskih 18,8 milijardi dolara na 18,88 milijardi ili za 0,4 odsto, a u odnosu na decembar smanjo za 15,7 odsto, što je opet samo posledica jačanja dolara. Izraženo u evrima, spoljni dug privatnog sektora u junu je ipak bio manji nego u decembru, ali za 0,9 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: