"Železnice SHS" kreću od 1.oktobra

Potpisan je protokol o usaglašavanju osnivačkog akta zajedničkog železničkog preduzeća Kargo 10.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 09.09.2010.

11:14

Default images

Protokol su potpisali predstavnici srpskih, slovenačkih i hrvatskih železnica, u Vladi Srbije u Beogradu, čime je praktično formirano preduzeće, čiji je cilj smanjivanje vremena transporta na Koridoru 10.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić je tom prilikom najavio da će prvi voz krenuti 1. oktobra u 12 časova sa železničke stanice u Ljubljani.

Mrkonjić je objasnio da će u narednih 10 dana biti sve pripremljeno i da preostaje da osnivački akt potvrde Vlade sve tri države.

Preduzeće će imati tri direktora, sedište u Ljubljani, i zadatak da ubrzavanjem graničnih procedura značajno skrati teretni prevoz na Koridoru 10, odnosno od Ljubljane do Istanbula. Njen prvi direktor je Robert Vuga.
"Zajednička železnica će raspolagati sa pet odsto od ukupnih vozova železnica tri države i u prvo vreme nisu planirane veće infrastrukturne investicije, iako su potrebne", rekao je Vuga i dodao da će Kargo 10 biti "značajan igrač u železničkom transportu".

On je najavio da će biti skraćene carinske procedure na graničnim prelazima, kako bi vozovi zajednicke železnice brže saobraćali.

Železnice Srbije, Hrvatske i Slovenije imaće po trećinu udela u Kargu 10, a u istom procentu će biti deljen i profit.

Crna Gora i Makedonija, kako je danas rečeno, nisu pristale da udju u zajedničku železničku kompaniju, ali će biti deo šire alijanse i po tom osnovu imati odredjenu korist.

Dogovor o osnivanju zajedničke železničke kompanije Srbije, Hrvatske i Slovenije postignut je krajem jula ove godine, kaka bi se prevoz robe i putnika na panevropskom Korodoru 10 učinio efikasnijim, rentabilnijim i bržim, odnosno putovanje od Ljubljane do Istanbula skratilo sa sadašnjih 57 na 35 sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: