Država je kriva za prazne rafove

U Pokretu za zaštitu potrošača kažu da su i Ministarstvo trgovine i Robne rezerve morali da deluju preventivno, da ne dođe do tako velikih nestašica.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.09.2010.

00:07

Default images

Stanje na tržištu ulja nije bolje ni posle najave da će Republičke robne rezerve intervenisati, smatraju u tom Pokretu.

Oni navode da su kartelisana privreda i neefikasna država glavni krivci za ovakvo stanje na tržištu, ne samo jestivog ulja, nego i ostalih prehrambenih proizvoda, mleka, šećera, ocenjuju ekonomisti i potrošači.

I nakon intervencije iz Rezervi, ulje će biti skuplje od doskorašnje cene, koja se kretala od 109 do 115 dinara i iznosiće 119. U vodećim trgovinama od srede skuplje je ulje “vital” i “sunce” i košta 139 do 143 dinara, “cvet Banata” dostiže 128, dok “dijamant” i dalje staje oko 109 dinara.

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača kaže da je Ministarstvo trgovine i Robne rezerve trebalo da deluju preventivno, da ne dođe do tako velikih nestašica.

"Mi smo već i ranije upozoravali da ukoliko Ministarstvo trgovine nešto ozbiljno ne učini i ne sankcioniše kartelsko dogovaranje uljara, mlekara i drugih proizvođača, da će doći do ozbiljnih posledica", ističe Bogosavljević i dodao da smo "već sada svedoci da ne samo što svakodnevno rastu cene, nego ima i veštačkih nestašica".

Ovakvo stanje na tržištu ekonomista Saša Đogović objašnjava činjenicom da u prehrambenom sektoru Srbije postoji prećutni dogovor između vodećih glavnih proizvođača hrane o formiranju cena. Karteli mogu da se dogovore koliko da proizvedu, koliko robe da izbace na tržište, eventualno da stvore manju ponudu i prave pritisak na rast cena...
"Na našem nesređenom tržištu monopoli u proizvodnji hrane su nastali spontano, stihijski tokom privatizacije, a država ne čini ništa da se to spreči. Čak se, kao sada u slučaju ulja reaguje dosta pasivno i naknadno, kada su već pričinjene štete, pa tako na kraju ceh plaćaju potrošači", dodaje Đogović.

Robne rezerve su, kaže Đogović, već na bazi svojih procena trebalo da znaju da li će i kada da intervenišu, i da blagovremeno reaguju, brže i efikasnije, što bi se odmah odrazilo na nivo cena na tržištu.

"To ukazuje da Rezreve nemaju tržišnu orijentaciju", smatra Đogović i dodaje da je intervencija od 5.000 tona samo “kap u moru” i to je samo jedan “most” da se kupci naviknu na veće cene, jer će sa postojećim nivoom cena energenata i sirovina neminovno doći do poskupljenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: